TRI NOVE SKULPTURE U APATINU

APATIN KULTURA VESTI

„Kišobran-papagaj-stalak-prostor“ autora Božidara Babića vajara iz Beograda na pločniku iza zelene površine ispred galerije Meander neposredno ispred ili iza zelene površine u levom uglu (osnova skulpture je 40 h 40 sm i visina 220 sm). Ova skulptura bila je postavljena u dvorištu Gimnazije i demontirali smo je za potrebe izložbe „Savremena skulptura u Apatinu-Simpozijum skulpture Meander-Istorijska činjenica i brend grada“ na sajmu umetnosti Art ekspo u Novom Sadu od 12-18. aprila 2016. godine. Ova skulptura je vizuelno čitljiva i potrebno je da bude više vidljiva građanima. S obzirom da stilski pripada svedenoj figuraciji, kao što su i tri već postavljene u prostoru oko Galerije, smatramo da bi se odlično uklopila u ambijent i po svom koloritu i dimenziji. Božidar BABIĆ završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a. Pored skulpture bavi se muzikom, glumom, esejistikom, poezijom i pantomimom. Autor je i izvođač brojnih performansa u beogradskim pozorištima i alternativnim scenama i prostorima.
Za njega je skulptura najfiniji spoj intelektualnog i fizičkog rada. Skulpture su mu sačinjene od industrijskog otpada. Smatra sebe kreativnim skupljačem. Kao oblik reinkarnacije od odbačenih i hladnih predmeta stvara dela „druge prirode“ tako što im vraća drugi, umetnički lik. To su dela maštovita i lucidna, nadahnuta humorom, groteskom i ironijom.
„Bezimeni hieroglif„ čelik, dimenzije: 80 h 40 h 210 sm , autora Ivan Jeremića vajara iz Beograda zelena površina ugao, ul Duška Trifunovića i Miloša Oblića ( preko puta „Idee“). Skulptura je realizovana na Simpozijumu skulpture Meander. Ivan Jeremić rođen  1979. godine u Smederevu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu odsek vajarstvo. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. Član ULUS-a od 2011. godine. Živi u Beogradu.
„Kružni tok“ čelik, dimenzije: 70 h 50 h 170 sm autora Jovane Momčilović vajarke iz Apatina zelena površina ispred prodavnice „Borovo“ Ova skulptura napravljena od lanaca i zupčanika različitih dimenzija i savršeno će se uklopiti iza već postavljene skulpture skulpture „Korak“ autora Bojana Grujića iz Ljubovije, koja je takođe izvedena od istog materijala.
Jovana Momčilović rođena 1987. godine u Apatinu. Diplomirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2010. godine. Pored skulpture izlaže crteže, slike i fotografiju. Izlagala na više kolektivnih izložbi u Novom Sadu.  Apatinu i Somboru. Priredila  dve samostalne izložbe  i učestvovala na brojnim kolektivnim. Živi i radi u Apatinu.