ŠIMUNOVIĆ NA MAJDANARTU-U 2015.

APATIN KULTURA VESTI

Uz prisustvo velikog broja posetilaca, kao i samih umetnika, u reprezentativnom galerijskom prostoru hotela Holidej Inn u Majdanpeku, prošle subote, 12. septembra svečano je otvorena, 6. Međunarodna izložba Umetnost u minijaturi MajdanArt 2015. Reč je o prestižnoj multimedijalnoj manifestaciji, na kojoj su predstavljeni radovi malih dimenzija, realizovani u raznim likovnim disciplinama.Ova izložba predstavlja rezultat konkursa raspisanog tokom juna ove godine, a na osnovu mišljenja stručne komisije izabrania su i prestavljenia likovna dela umetnika iz 32 države sveta.

Među odabranim radovima našla su se i dva likova dela našeg sugrađanina, akademskog slikara Bojana Šimunovića, urađena u tehnici akril na papiru. Ovo je bila prilika da svoje umetničke kreacije koje kontinuirano razvija u okviru jednog od svog aktuelnog ciklusa pod nazivom Škripi đerem-ko je na bunaru, i koje je do sada realizovao na platnima velikog formata, kao i u vajarskoj tehnici, relizuje i u minijaturi, odnosno na slikama minijaturnih dimenzija. Sudeći po mišljenju Komisije koja je njegova kreativna ostvarenja pozitivno ocenila i uvrstila među radove koji odgovaraju visoko postavljenim umetničkim kriterijumima, ovaj stvaralački izazov Šimunović je upešno ostvario.

Nakon završetka izložbe u Majdanpeku, 6. Međunarodna izložba Umetnost u minijaturi MajdanArt 2015, postavlja se u galeriji Krug, u Petrovacu na Mlavi, da bi konačno bila predstavljena i beogradskoj publici u galeriji Muzeja primenjenih umetnosti.
Ova likovna manifestacija visokog umetničkog renomea se odvija pod glavnim pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Republike Srbije, a pored MajdanArta iz Majdanpeka, partneri u njenom organizovanju su Fakultet primenjenih umetnosti Beograd, Fakultet likovnih umetnosti Beograd, Muzej primenjene umetnosti Beograd, Fakultet umetnosti Zvečan, i drugi.

izvor: Tomislav Šimunović