ЕУ СЕРТИФИКАТ ЗА СВЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОВИД-19

IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Дигитални зелени сертификати, који би требало да постану оперативни у ЕУ до почетка лета, биће издавани за све вакцине против Ковид-19, а моћи ће да их поседују и грађани трећих земља, поручено је данас из Брисела.

Европски комесар за правосуђе, Дидије Рејндерс, у дебати пред Одбором за слободе и правосуђе Европског парламента, каже да је основни циљ дигиталних зелених сертификата да олакшају слободно кретање у ЕУ и помогну грађанима да врате своје право слободног путовања на начин који је прилагођен здравственој ситуацији.

Он је у Европском парламенту поручио да ће сви грађани ЕУ добити исти третман када дође до укидање рестрикција на путовања и да ће сертификати бити издавани за све вакцине, без обзира да ли их је одобрила ЕМА или не.

„Земље чланице ће бити дужне да прихвате вакцине које су одобрене на нивоу ЕУ, а биће слободне да прихвате и све друге вакцине”, каже Рејнедерс.

Наводи се да ће се сертификати издавати бесплатно, да је план да на снагу ступе до почетка лета, а да ће бити суспендовани када СЗО означи крај пандемије.

„Када пандемија буде иза нас неће бити потребе за сертификатима, али ће се инструмент, који сада уводимо, задржати у случају да буде морао да буде реактивиран због нове пандемије”, рекао је Рејндерс.

Он је поручио да ће дигитални сертификати моћи да се користе само за слободно кретање, а да свака друга употреба на националним нивоу мора бити законски основана, пропорционална и недискриминациона, преноси Танјуг.

Да би предлог Европске комисије о увођењу дигиталних зелених сертификата ступио на снагу, треба да буде подржан у Европском парламенту и земаља чланица ЕУ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *