СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ ЗА 15 ЛИЦА СА ТЕРИТОРИЈЕ ОПШТИНЕ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Уговоре је са општином Апатин и Националном службом за запошљавање потписало 15 лица која су аплицирала за субвенције из програма самозапошљавања или запошљавање лица која теже долазе до посла.

–  И ове године је расписан конкурс за који су наши суграђани били веома заинтересовани. На овај начин већ три године финансирамо и подстичемо повећање броја запослених у нашој општини, нарочито самозапошљавање и запошљавање теже запосливих лица. До сада имамо педесет људи који су тако започели радни однос или запослили некога у својој фирми, што одговара броју запослених у једној мањој фабрици. Значај ових субвенција је, пре свега, што подстичемо наше суграђане да само развијају сопствени бизнис и да већ постојеће фирме живе и прошире се. Они плаћају порез на територији наше општине и ми смо вољни да их подржимо и у наредном периоду. Искрено се надам, са неким већим средствима него до сада, рекла је Дубравка Кораћ, председница општине Апатин.

Сарадња Националне службе за запошљавање и општине Апатин траје дужи низ година. Потписивање ових уговора је наставак те сарадње којом су обе стране веома задовољне.

– Данас смо се овде окупили свечаним поводом, да уручимо субвенције за укупно 15 лица чиме они одлазе са наше евиденције незапослених. Ово је круна наше заједничке сарадње. Субвенције је добило шест послодаваца који ће запослити седам лица, као и осам теже запосливих лица су добили субвенције за самозапошњавање, рекао је Борис Драганов, вд директора Националне службе филијале Сомбор.

Субвенције су добиле фирме које врше услуге књиговодствене, фризерске, козметичке и водоинсталатерске, као и из области услужног занатства, првенствено промета и трговине. Према речима руководилаца Националне службе филијале Сомбор ове делатности су захвалне за све почетнике јер не траже пуно властитог улагања. Битан је промет који се направи и начин рада. Касније имају могућност да дорегиструју своју делатност и да се јаве Служби као предузетници који желе да запосле нова лица. Ово је једноставнији начин за ову средину и не постоје проблеми код касније реализације програма.

Директорка фирме “IT Home security system” Нина Мехмедовић, једна је од потписника данашњег уговора. Она води породичну фирму за чије добро пословање јој помаже отац, али жели да прошири број запослених.

– Ово је породична фирма која се бави малопродајом артикала из области осигурања, уграђивањем камера, као и соларних панела и система. Фирма тренутно има једно запослено лице, а управо потреба за више радника и жеља за проширењем су нас подстакли да тражимо субвенције од општине, односно, да конкуришемо за иста. Тражили смо озбиљне раднике који морају имати лиценцу јер обављамо одговоран посао. Избор је био доста сужен, али смо успели, рекла је Нина Мехмедовић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *