СО АПАТИН- KРАЈ АПАТИНСKЕ ДЕПОНИЈЕ СМЕЋА

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

Скупштина општине Апатин на данашњем 14. заседању усвојила је предлог Одлуке о успостављању међуопштинске сарадње града Сомбора, општина Апатин, Оџаци, Kула и општине Бач, као и предлог Одлуке о усвајању уговора о оснивању будућег ЈKП „Регионални центар за управљање отпадом Ранчево“.

Известилац по овој тачки била је Драгана Стамболија, руководилац Одељења за инспекцијске послове и заштиту животне средине у Општини Апатин.

Према овом Споразуму о регионалној сарадњи, у циљу управљања комуналним отпадом, општина Апатин ће након изградње Регионалног центра за управљање отпадом “Ранчево”, у потпуности престати да користи постојећу депонију и у року од три године извршити његову санацију.

ЈKП “Наш Дом” ће према овом споразуму убудуће одвозити сав комунални отпад са територије општине на регионалну депонију Ранчево. За депоновање отпада новоосновано предузеће наплаћиваће накнаду чији основ садржи трошкове рада, пословања и трошкова амортизације – навела је Стамболија.

Према уговору о оснивању, Град Сомбор ће обезбедити просторне, материјалне и техничке услове за почетак рада новоформираног ЈKП, као и новчани улог од 4,8 милиона динара чиме ће имати 80 одсто удела у друштву. Преостале самоуправе ће у оснивање новог регионалног центра за управљање отпадом уложити по 300.000 динара и тиме обезбедити пет одсто власништва, као и прaвo нa расподелу дoбити прeдузeћa срaзмeрнo врeднoсти удeлa кojи пoсeдуje.

За Апатинце затварање градске депоније значи решавање вишедеценијског проблема загађења, посебно јер се она налази уз сам специјални резерват природе “Горње Подунавље”, заштићеног природно добра Прве категорије, које се простире уз леву обалу реке Дунав, од 1367. до 1433. км његовог тока.

Будући центар за управљање отпадом треба да осетно побољша садашњу неповољну структуру, односно да омогући да се већи део од укупне количине генерисаног комуналног отпада преради и поново искористи. На депонији „Ранчево“ ће, како се предвиђа, бити изграђен нови објекат за третман отпада са додатним постројењима.

Одборници су у допуњеном дневном реду усвојили и одлуку о престанку мандата одборника др Драгана Растовића (СНС) који је поднео оставку, и именовању Зоре Јовановић одборнице из редова одборничке групе ПУПС-а која ће заузети његово место.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *