RETKA VRSTA RAKA NEOČEKIVANO IZLEČENA

APATIN VESTI ZANIMLJIVOSTI

Niko nije očekivao da će četiri mlade žene dugo poživeti. Imale su redak, fatalan i agresivan oblik raka jajnika. Standardnog leka nije bilo.

Žene, koje se ne poznaju i žive u različitim zemljama, zatražile su od lekara da probaju nove imunoterapijske lekove. Rečeno im je da ti lekovi ne leče njihov tip raka.

Izgleda da su lekari pogrešili. Žene su uspele da dobiju imunoterapiju i rak im je otišao u remisiju.

Ova priča je zbunila naučnike. Ako bi istraživači uspeli da utvrde šta se dogodilo, to bi otvorilo vrata novim tretmanima za širok spektar drugih vrsta raka koje ne odgovaraju na imunoterapiju.

„Još ne znamo celu priču niti kako imunosistem prepoznaje tumore“, kaže dr Džed Volhok, specijalista u Centru za rak Memorijal Sloan Ketering u Njujorku, „moramo da proučimo ljude koji imaju biologiju koja se kosi sa standardnim generalizacijama.“

Četiri žene teško da mogu da čine kliničko istraživanje. Ali „izuzeci su ti koji vam daju najbolje informacije“, kaže dr Dru Pardol, specijalista u Medicinskom centru Džons Hopkins u Baltimoru, Merilend.

Dr Daglas Levin, direktor ginekološke onkologije Langon medicinskog centra Univerziteta Njujork, specijalizovan za mikroćelijski rak jajnika, pre nekoliko godina je otkrio da rak izaziva jedna genetska mutacija. To otkriće nije bilo od koristi pacijentima jer nije bilo leka koji bi to mogao da spreči.

Žene sa ovom vrstom raka su vesti podelile u zatvorenoj Jahu grupi. Doktor Levin je zatražio da uđe u grupu i učestvuje u razgovorima. Tamo je pronašao pacijente koji su ubedili lekare da im daju imunoterapiju iako nije bilo razloga da se veruje da će ona uspeti. Žene su prijavile da su im se tumori odmah smanjili.

Ideja iza imunoterapije je da uništi molekularni štit koji neki tumori koriste kako bi izbegli napad belih krvnih zrnaca. Imunosistem te tumore vidi kao uljeze koje hrani stotine genetskih mutacija koje telo prepoznaje. Kad bela krvna zrnca napadnu ćelije raka, one se vrate ojačane.

Imunoterapijski lekovi prodiru kroz taj štit i omogućavaju imunosistemu da uništi ćelije raka. Ali novi lekovi ne rade protiv brojnih uobičajenih vrsta raka.

Te vrste raka podržava manje genetskih mutacija i stručnjaci objašnjavaju da zbog toga ćelije raka ne deluju kao velika pretnja telu, zbog čega se ono i ne bori.

Rak pluća, genetski tip kolorektalnog raka i melanoma imaju mnogo mutacija i imunoterapija je često uspešna u njihovom lečenju. Rak prostate, pankreasa, dojke, jajnika – i većina drugih tumora – ima manje mutacija.

Ideja da lekovi mogu da deluju na rak jajnika koji izaziva samo jedna genetska mutacija nije imala smisla.

A onda su došle žene. Orijana Susa, 28-godišnji psiholog iz Portugalije, otkrila je da ima rak jajnika u decembru 2011. Nijedna terapija joj nije pomagala. „Mnogo sam patila“, kaže. Uspela je da 2015. ubedi lekara da joj prepiše imunoterapiju. Tumori su momentalno počeli da se smanjuju i nastavili su da se smanjuju dok je uzimala lek. Lekari kažu da nema nijedan tumor. I život joj se vratio u normalu.

„Posle posla odem u teretanu. Ljudi koji ne znaju kroz šta sam prošla ne mogu da naslute da sam bila onkološki pacijent“, kaže.

Dr Pardol i dr Padmane Šarma iz Anderson centra za rak u Hjustonu planiraju novu test grupu.

Znaju da imunoterapija ne deluje kod mnogih pacijenata, čak i onih koji imaju tip raka koji je prijemčiviji ovoj vrsti terapije. Zbog toga su sastavili test koji treba da utvrdi ko bi mogao da odgovori na imunoterapiju i onda će lečiti te pacijente bez obzira na vrstu raka koji imaju.

U studiji dr Šarme, stručnjaci će proučavati patološke strane tumora kako bi videli da li se bela krvna zrnca uvlače nekako u rak. Ako je to slučaj, pacijent će dobiti imunoterapiju koja će pomoći u aktiviranju belih krvnih zrnaca da napadnu tumor.

Dr Pardol i drugi će tražiti da li tumori – nebitno koji – imaju protein PD-L1 na površini koji odbija imunosistem. Pacijenti sa takvim tumorima će biti lečeni imunoterapijom.

Sve to je tapkanje u mraku. Ali ponekad takvo tapkanje, kaže Susa, pogodi u metu.

„Neverovatne stvari se dešavaju čak i kada šanse ne postoje“, kaže.

© 2018 The New York Times