ПРИВЛАЧЕЊЕ И ЗАДРЖАВАЊЕ ТАЛЕНАТА КЉУЧ СУ ГРАДСКЕ КОНКУРЕНТНОСТИ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Где и зашто таленти нестају из наших градова? И зашто то представља проблем? Таленти нове генерације изузетно су мобилни, јер траже најбоље могућности за себе и то не само локално. Oни своје таленте негују и развијају тамо где проналазе најбоље околности за сопствена очекивања. Показало се да су они градови у којима има пуно високообразованих професионалаца конкурентнији и напреднији. Стога је важно за наше градове да направе конкретне кораке како би привукли и задржали таленте.

Због све веће глобализације, проток талената постаје све интензивнији. Док су пре неколико деценија млади људи који су тек дипломирали на универзитетима обично бирали место за живот између свог родног града и универзитетског града, у данашње време њихов избор може бити готово било који град на свету. Будући да таленти поседују посебна знања и вештине, предузећа стављају све већи нагласак на њихово стицање, практично се за њих такмиче. Од младих талената се очекује да пруже нове приступе, креативну перспективу, готова решења за предузећа, која за њих значе конкурентску предност.

Ово су главне поруке са мрежне конференције пројекта ТалентМагнет – која се спроводи у оквиру Дунавског транснационалног програма – а која се одржала 24. фебруара 2021. Током конференције, више од 162 учесника из више од 20 земаља било је укључено у дискусије са циљ скретања пажње градова на значај координације талентима.

Према говорима који су представљали међународне добре праксе (Штутгарт, Острава, Велење, Вараждин, Клаипеда, Хелсинки), градски челници и управе требало би да схвате значај привлачења и задржавања талената. Без сумње, ово је нови задатак за градове, мада су неки градови већ успешно имплементирали активности привлачења и задржавања талената у своје деловање – како је истакао Бела Кези, стручњак за урбани развој, у свом главном говору.

Коначна циљна група пројекта ТалентМагнет су млади таленти, чији је развој приоритет за пројекат. У поподневној сесији конференције учествовало је 86 талената из 21 земље, а у 11 малих група идентификовали су факторе који чине град пријатељски настројеним талентима. Открили су да таленти нове генерације бирају место за живот узимајући у обзир сложени скуп критеријума, који укључује могућности које нуди град: његова атрактивност, изглед, структура, могућности за мобилност, сигурност, потенцијали за смештај, културу, рад, забаву, рекреацију, његову слику, итд.

Пратите ТалентМагнет за будуће занимљиве садржаје: https://www.facebook.com/TalentMagnetProject

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.