SAČUVAJMO REZERVAT “BAČKO PODUNAVLJE”- VEČERAS U KULTURNOM CENTRU TRIBINA I IZLOŽBA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Najvažniji kulturni događaj ove nedelje odigraće se večeras u 18 časova. Jedinstven hepening posvećen Uneskovom Rezervatu biosfere “Bačko Podunavlje” počinje u Narodnoj biblioteci predstavljanjem značaja ovog svetski priznatog prirodnog dobra o kojem će govoriti svetski eminentni stručnjaci za ovu oblast dr Biljana Panjković, direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Duška Dimović, direktorka WWF (Svetske organizacije za prirodu).

Panjkovićeva i Dimović su među najzaslužnijim promoterima apatinskog prirodnog dobra koje je uspelo da od Specijalnog rezervata prirode “Gornje podunavlje” dobije status Rezervata biosfere “Bačko Podunavlje” što znači od UNESKA najpriznatiji nivo zaštite prirodnog dobra.

-Jedan od prioriteta WWF programa u Srbiji je zaštita Evropskog Amazona, čiji je deo UNESKO rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ na čijem je uspostavljanju WWF aktivno radio i nastaviće sa radom na ovom području-kaže Dimovićeva.

Nakon prezentacije i aktivne diskusije sa publikom u 19 časova u Kulturnom centru će biti otvorena izložba fotografija Borisa Erga, direktora IUCN, Regionalne kancelarije za istočnu Evropu i centralnu Aziju. On je stručnjak u oblastima zaštite prirode i održivog razvoja, uključujući međunarodne politike i razvoj standarda, regionalnu i prekograničnu saradnju, uključivanje zajednica i pravično upravljanje resursima. Aktivno je uključen u brojne regionalne procese u jugoistočnoj Evropi i centralnoj Aziji, razvoj regionalnih politika i programa, osmišljavanje i realizaciju projekata iz oblasti održivog razvoja, zaštite prirode i prirodnih resursa, dobrobiti lokalnih zajednica.

Sve rečeno ukazuje da skup sa ovako eminentnim predavačima, ljudima od sveta priznatim u oblasti zaštite prirode, biće jedinstven za grad ali i širi region.

Ne manje se čini značajnim da će izložba imati poseban “šmek” za sve posetitelje zbog Apatinca Mišike Molnara. Ovaj “dunavski vuk” već 60 godina  druguje s Dunavom upijajući sve lepote velike reke koja protiče kraj Apatina. Svoje ogromno iskustvo, družeći se na reci sa domaćim i stranim turistima, dočekujući i ispraćajući plovila svih vrsta  on je pretačio u originalne makete o čijoj lepoti ne treba suviše reći. Treba ih videti. Svaka maketa je verna originalu, i deo istorije ovog grada. Događaj koji je jedinstven u Apatinu ne treba propustiti. Dođite, pridružite se svim ljubiteljima prirode koja krasi Apatin! Sačuvajmo zajedno prirodi i kroz saznanja o njoj.