ПРВА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА ТЕСТИСА У СРБИЈИ, ДРУГА У СВЕТУ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

У Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој урађена је прва трансплантација тестиса у Србији, а друга трансплантација те врсте у свету.

Мушкарац (36) коме је трансплантиран тестис, орган је добио од једнојајчаног близанца због чега неће морати да прима имуносупресивну терапију, која се иначе даје након трансплантације.

Трансплантациони тим предводио је доктор Мирослав Ђорђевић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, а у тиму су били лекари са Харварда Бранко Бојовић и Дикен Kо. Ђорђевић је појаснио да је трансплантација трајала шест сати, да је урађена 3. децембра да се пацијент осећа добро и да је трансплантирани орган већ у функцији.

Подсећа да је прва трансплантација те врсте у свету урађена 1978. године, такође код једнојајчаних близанаца. Трансплантација тестиса је део пројекта који се реализује од 2011, године, а који се тиче трансплантације гентиталних органа.

Директор клинике у Тиршовој Синиша Дучић рекао је да је транспалтација најизазовија грана хирургије.

Додао је да се у тој инситуцији раде и транспалнтанција бубрега, а да је 2017. године урађена и прва трансплантација материце у Србији, а жена којој је пресађен тај орган након 15 месеци добила је дете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.