ПРВА ИСТРАЖИВАЧКА ТУРА НА БИЦИКЛИСТИЧКОЈ РУТИ ЕВРОПСКИ АМАЗОН ПРОШЛА КРОЗ АПАТИН

APATIN DRUŠTVO VESTI

Бициклистичка рута Европски Амазон је јединствен пројекат у оквиру којег је петнаест партнера у пет земаља (Аустрији, Мађарској, Словенији, Хрватској и Србији) уз подршку Европске уније радило на његовом развоју и имплементацији. Са обе стране речних лепота Муре, Драве и Дунава, успостављене су две бициклистичке руте, а недавно jе Бициклистичка рута Европски Амазон и званично отворена.

Четрнаест бициклиста из Аустрије који су први резервисали у AoE Bike Trail Booking центру осмодневно путовање бициклима по 1250 километара дугој рути, уз речне крајолике три реке је искористило прилику да први прођу овом рутом.

Пошто је немогуће упознати свих 27 етапа северне и јужне руте за осам дана, истраживачка тура се фокусирала на гранични троугао Хрватске, Србије и Мађарске, где се Драва улива у Дунав и део алувијалне равни Копачког рита, где су се гости могли дивити посебно импресивном делу Европског Амазона. Пројектни партнери са тог подручја су саставили посебно атрактиван и разноврстан програм за прву истраживачку турнеју Бициклистичком стазом Европски Амазон.

Трећег дана путовања, стигли су на подручје Општине Апатин. Пројектни тим пројекта AoE Bike Trail дочекао их је на уласку у СРП „Горње Подунавље“, недалеко од граничног прелаза Ердут-Богојево, на почетку етапе С14 Ердут-Апатин, која припада јужној рути AoE Bike Trail. Током 36 км вожње кроз нетакнуту природу, посетили су ушће Драве у Дунав, прошли кроз Месарске ливаде и друге делове Специјалног резервата, а затим уживали у вожњи бродом и посети знаменитости Апатина.

Другог дана боравка у Апатину, наставили су облизак града и затим вожну по другој етапи АоЕ Бике Траил руте на подручју Општине Апатин – С15 Апатин-Сомбор, пролазећи поред многобројних чарди, те кроз Купусину наставили ка Сомбору.

У наредном периоду можемо очекивати све више оваквих тура, које ће људима са овог подручја отворити нове економске перспективе у складу са очувањем природе и одрживим туризмом.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *