PRIZNANJE ZA NAJLEPŠU BAŠTU APATINA PRIPALO RADOJKI RADAKOVIĆ

DRUŠTVO VESTI

Ekološka akcija Radio Dunava pod nazivom „Najlepše bašte 2018.“ je završena izborom najlepših bašti. Žiri sastavljen od stručnjaka hortikulture „Zelenog tima Apatin“ koji čine Vlasta Miljuš i Milana Cvetićanin, uz koordinaciju novinara Sofije Pualić-Špero u konkurenciji tridesetak prijavljenih bašti izabrao je tri najlepše.

Po oceni žirija za najlepšu baštu proglašena je zelena cvetna oaza Radojke Radaković. Ovu baštu je izdvojilo raznovrsnost biljaka, vodenih elemenata, prirodnih materijala, kompozicija. Za ovu oaza Radakovića posebne zasluge ima Radojka koja sve slobodno vreme provodi u uređenju vrta koji je, kako kaže, opušta.

Drugo mesto pripalo je bašti Duška Čanka iz Prigrevice koji je u porodičnom dvorištu napravio orginalne elemente, nosače cveća od grana starih šljiva, vodenu površinu malog jezera. Posebnu zasluga za ova maštovita rešenja pripadaju  Dušku Čanku koji sve sam osmišljava i uređuje.

Treće mesto po oceni žirija pripalo je bašti Ljiljane Radovanavić koja je po oceni našeg žirija stručnajaka  hortikulture uspela da očuva i dalje neguje retke stare vrste biljaka koje su nekada krasile stara apatinska dvorišta. Osim toga ukomponovan je sklad rasporeda ove cvetne oaze. Nagrade su uručili članice žirija Vlasta Miljuš i Milana Cvetićani kao i Ištvan Peter, jedan od sponzora ove eko akcije.

Žiri Radio Dunava je takođe posebna priznanja izdvojio za javne ustanove i preduezeća kao i kafiće. Za najlepši prirodni ambijent posebno super priznaje je pripalo Domu za stare i penzionere koji godinama neguje zelenilo i cveće u kojima naši najstariji provode ugodne trenutke. Pristan i Marina su takođe pohvaljeni zbog sve većih napora da se uredi prostor u marini koji pruža ugođaj našim ali i gostima iz inostranstva. Pohvalu za uvođenje novih elemenata uređenja okoliša pripalo je kafiću „Damit“, koji je ove godine u zakupljenom javnom prostoru bašte uvelo vodenu površinu i od prirodnih materijala uredio pojedine delove kafića.

Za  učesnike ove akcije obezbeđene su simbolične nagrade. Sponzori nagrada su „Agrocentar“ našeg sugrađanina Dragana Pejaka i poznati rasadnik  Ištvana Petara iz Kupusine.

Radio Dunav se zahvljuje svim učesnicima ove eko akcije koji su se odazvali konkurs i slali predloge svojih bašti. Ova akcija postaće tradicionalna i nastavlja se iduće godine.

2 thoughts on “PRIZNANJE ZA NAJLEPŠU BAŠTU APATINA PRIPALO RADOJKI RADAKOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *