OLUJNO NEVREME POGODILO HRVATSKU I SLOVENIJU, IDE KA SRBIJI

APATIN SERVISNE INFORMACIJE VESTI

Najavljeno nevreme pogodilo juče u kasnim popodnevnim satima delove Hrvatske, Slovenije i Italije, a očekuje se da bi vremenske neprilike mogle biti intenzivirane.

Jako nevreme je u popodnevnim satima zahvatilo delove severozapada unutrašnjosti Hrvatske, uključujući i područje Zagreba. Kako prenosi zagrebački Jutarnji list, olujno nevreme zahvatilo je i delove susedne Slovenje, uz granicu sa Hrvatskom, kao i delove Koruške.

Ponegde je padao grad, a vatrogasci zbog poplavljenih 20-ak objekata, kako se navodi, imaju pune ruke posla.

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda u Hrvatskoj najavljuju da bi se lokalne nestabilnosti mogle intenzivirati u kasnijim večernjim i noćnim satima, a kulminacija nepovoljnih uslova uslediće u petak kada bi u većini krajeva dobar deo dana trebalo biti promenljivo i nestabilno, uz lokalne pljuskove i grmljavinu.

U petak uveče i tokom noći na zapadu i severu Srbije, a u subotu i u ostalim krajevima očekuje se veća količina padavina.

Kako je upozoreno na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u većini mesta pašće od 20 do 30 litara kiše po metru kvadratnom za kratak vremenski period, dok će intenzivniji grmljavinski procesi lokalno usloviti pojavu grada, olujni vetar i obilnije padavine.

Zbog izgleda vremena za petak i subotu u pojedinim delovima Srbije čak je proglašen i crveni meteo alarm, što je najveći stepen upozorenja na vremenske nepogode, koje, kako se navodi na sajtu RHMZ, mogu izazvati velike materijalne štete i ozbiljno ugrooziti bezbednost ljudi i životinja.

U crvenoj zoni opasnosti 6. jula, odnosno u petak, će biti Bačka, Srem i Zapadna Srbije, dok će Banat biti u narandžastoj zoni meteo alarma. Za ostatak Srbije važi žuti meteo alarm.

U subotu, 7. jula Zapadna Srbija, Šumadija, Pomoravlje, Jugoistočna, Jugozapadna Srbija i područje Kosova i Metohije biće pod narandžastim meteo alarmom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *