PREDSTAVLJENA KNJIGA DRAGANE RAJBLOVIĆ „MOJ EVEREST – SAN I JAVA“

APATIN KULTURA VESTI
  • JEDINA ŽENA IZ SRBIJE KOJA SE POPELA NA NAJVIŠI VRH SVETA

Prvog dana 55. Apatinskih ribarskih večeri u Narodnoj biblioteci „Miodrag Borisavljević“ predstavljena je knjiga Dragane Rajblović, prve žene iz Srbije koja se popela na Mont Everest. Knjiga nosi naziv „Moj Everest – san i java“.

– Godine 2007. sam se, sa ostalim članovima ekspedicije, popela na najviši vrh Mont Everest i do danas sam jedina žena iz Srbije koja je to učinila. Devet godina nakon ekspedicije napisala sam knjigu o tom pohodu. Sada širom Srbije i u bivšim republikama pričam o tim ekspedicijama, puštamo slajd projekciju, razgovaram sa publikom i promovišem knjigu, kaže Dragana Rajblović.

Ona je i prva žena sa Balkana koja se popela na najviši vrh sveta na Himalajima, na visinu od 8850 m. Knjigu o poduhvatu napisala je devet godina posle ekspedicije, a objavljena je u aprilu 2016. godine.

– Ovaj poduhvat, kao i nekoliko pre toga kojima sam osvajala najviše vrhove sveta, bio je veliko iskustvo. Nešto što sam želela. Moji su se snovi osvarili iako sam mislila da je to nemoguće. Nisam mogla sebe da zamislim da će mi se desiti da mi se taj san ostvari. Danas, kad govorim o tome što sam prošla, kao da se ponovo penjem na taj vrh. Ali, to ne znači da, kada sam se vratila, ništa me više nije privuklo ili da nema zadovoljstva u osvajanju nižih vrhovarekla je autorka.

Dragana Rajblović radi kao planinarski vodič. Njeno sadašnje zanimanje omogućava joj da boravi u prirodi, i njime je zamenila nekadašnji knjigovodstveni.

– Ovo je prvi put da sam u Apatinu, a apatinska publika je videla šta je sve potrebno da bi neko išao na najviše vrhove sveta, kakva se oprema koristi, kakvi su uslovi za uspon. Sve je zaokruženo fotografijama Tibeta i Nepala, pa je to putopisno predavanje.

Dragana kaže da je ista kao što je bila, sem što je hrabrija u donošenju odluka i ima manje nesigurnosti kada su izazovi pred njom.

Knjiga govori o ličnom iskustvu, doživljaju žene koja je, uz muške članove ekipe, provela brojne dane u baznom kampu dalekog Tibeta, čekajući povoljan trenutak za uspon na Everest. U njoj je opisan i pohod na Čo Oju (8200 m), šesti vrh sveta, kao i sve planine koje su kao priprema prethodile za uspon na krov sveta.

Apatinskoj publici je ispričala kako je, kao učesnik mnogih ekspedicija, prošla i upoznala razne krajeve svijeta, pa je knjiga i putopis u kojem prenosi svoje utiske o narodu Šerpasa, Tibetanaca i njihovoj istoriji. Najvažnija poruka koju autorka šalje čitaocima je podsticaj i motivacija da je sve moguće, pa tako i ostvariti svoje snove.

Dragana je prisutnima u biblioteci ispričala da je uspon na Mont Everest za nju bio izuzetno težak i naporan. Objasnila je da je bilo momenata kada je htela da odustane. Ipak, u kritičnim trenucima, preovladala je želja za ispunjenjem sna.

– Na visinama od preko 8.000 metara, u vazduhu je svega 40 odsto kiseonika, jedva se diše. Mi nismo bili bogata ekspedicija pa da smo mogli priuštiti kiseonik već od visine preko 6000 metara, nego tek na visinama većim od 7900 metara, što je za organizam izuzetno teško. Visinu koju biste sa kiseonikom prešli za sat-dva, mi smo prelazili za osam sati, ispričala je.

Dotakla se i bolnog iskustva, susreta sa onima koji su zauvek ostali na Himalajima. Rekla je da su prolazili pored njih, ostavljenih, zaspalih večnim snom. Mnogi su tu ostali samo zato što nisu želeli prepoznati simptome i poruke svog tela i odustati na vreme.

– Na Himalajima nema spasilačkih ekipa. Ekspedicije su skupe, a jednako je skupo i spuštanje umrlih. Za spasavanje nečijeg života, odnosno, izvlačenje povređenog treba i do 18 ljudi koji tada rizikuju sopstvene živote na oštrim i strmim liticama. Zato svako treba da sluša svoj organizam, kaže ova iskusna planinarka.

Dragana Rajblović je prisutnima pokušala da dočara i noć uspona na koji su krenuli u 11h uveče i konačno osvojili vrh sledećeg dana u pola 10h. Posle celonoćnog uspona pri temperaturi od -40, ekipa je bila srećna jer je konačno stigla do cilja.

Autorka se nada da će se situacija uskoro promeniti i da ona neće ostati jedina žena iz Srbije koja je osvojila Mont Everest i ostvarila svoj san.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *