OBELEŽAVANJE 90. GODIŠNJICE JUGOSLOVENSKOG PODMORNIČARSTVA

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI
  • FOTOGRAFIJE, UNIFORMA I VREDNI EKSPONATI

Prvi događaj na 55. Apatinskim ribarskim večerima bilo je otvaranje izložbe „Obeležavanje 90. godišnjice jugoslovenskog podmorničarstva“ u Galeriji „Meander“ Opštinskog kulturnog centra. Izložba je organizovana po ideji Dragoljuba Cvjetićanina, uz podršku Udruženja “Podmorničar” Opštine Apatin i Opštinskog kulturnog centra.

Udruženje “Podmorničar” osnovano je pre nekoliko godina na inicijativu bivših starešina Mornarice, članova posada jugoslovenskih podmornica, koji žele da sačuvaju sećanje na decenije tokom kojih je Srbija dala generacije podmorničara. Prvo takvo udruženje je na prostoru SFRJ formirano u Srbiji, a prošle godine i u Sloveniji. Podmorničari Hrvatske, koja danas jedina od bivših jugoslovenskih republika ima jednu podmornicu i to zaostalu iz vremena JNA, imaju izvesnih organizacionih problema. Čuvena 88. flotila podmornica je, u godinama uoči raspada SFRJ, bila na vrhuncu snage i respektivna u međunarodnim razmerama, kada je u njenom sastavu bilo 11 podmornica – pet klasičnih i šest „džepnih“ čije posade su ronile i tamo gde danas ni NATO podmornice ne rone.

Do ove izložbe malo ko od Apatinaca je znao da je Apatin imao preko 10 podmorničara i pomorskih diverzanata, među kojima i jednog komandanta podmornice. U redovima Jugoslovenske ratne mornarice i Rečne flotile bilo je preko 60 oficira i mlađih oficira iz Apatina, a u vojnim školama svih rodova preko 250 mladića.

Danijela Obradović, direktor Opštinskog kulturnog centra, pozdravila je prisutne, a o značaju izložbe govorili su Dragoljub Cvjetićanin i Milan Škrbić, predsednik Opštine Apatin.

– Dugo mi je bila želja da organizujemo ovu izložbu, i drago mi je što su opština Apatin i direktorica Kulturnog centra prepoznali i podržali dobru ideju. Ova izložba ima kulturnu i istorijsku vrednost za Apatin, a kako živimo u vremenu gde se te vrednosti urušavaju, potrebno je što pre zaštiti ih. Mi smo lako zaboravili Apatince koji su bili podmorničari, koliko ih je bilo i šta su učinili za rečnu flotilu. Ovom izložbom odužujemo se i tim ljudima, rekao je Dragoljub Cvjetićanin.

– Kada smo razgovarali o ovoj ideji, prihvatio sam je iz nekoliko razloga. Neki od njih su da sam ceo život na Dunavu, Mornaricu sam služio u Puli, 23 godine radio u Brodogradilištu Apatin, a sav remont rečne mornarice tada se radio u našem brodogradilištu. I danas živim na Dunavu. Zato mi je posebno drago što imamo ovu izložbu i to upravo kao prvi događaj na 55. Apatinskim ribarskim večerima, rekao je Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin.

Na izložbi su se čuli podaci o istorijatu podmorničarstva u Srbiji od njenog osnivanja do danas, a izložbu je otvorio Milan Komar, predsednik Udruženja “Podmorničar”, koji je ovom prilikom najavio važan događaj:

– Iduće godine naše društvo će ugostiti svetsku podmorničku elitu na redovom 56 Kongresu. To je velika čast i odgovornost, ali znam da mi, iako smo malo društvo (tek smo upisali 101 člana), možemo to uspešno realizovati.

Na izložbi se mogu videti fotografije jugoslovenskog podmorničarstva, uniforma oficira i vredni eksponati.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.