POČELE 55. APATINSKE RIBARSKE VEČERI

APATIN DRUŠTVO VESTI
  • NAJBOLJE JE UZ HLADNO PIVO

Apatinske ribarske večeri, koje se ove godine održavaju 55. put, počele su na najbolji način: uz riblji paprikaš i Hladno pivo. Grad ribara i pivara ni ne može drugačije započeti dugogodišnju tradiciju, nego uz najukusnije jelo i najbolje piće, s tim što su posetioci uživali u dve vrste omiljenog hladnog napitka, onog od ječma i onog muzičkog.

Ako je publika merilo pravog pogotka organizatora, onda je sinoć prisutna potvrdila da su Turistička organizacija i Opština Apatin napravili onaj za desetku. Kako je predsednik opštine Apatin Milan Škrbić u svom govoru povodom otvaranja 55. Apatinskih ribarskih večeri rekao, u naš grad su, zbog četvorodnevnog programa, pa i „Hladnog piva“ stigli gosti iz regiona, ali i iz Londona. Na tablicama automobila parkiranih u ulicama blizu Trga Nikole Tesle bilo je registracija iz Hrvatske, najviše osječkih, Austrije, Republike Srpske, Nemačke. Bilo je i domaćih, pa su se pored somborskih mogle videti i one subotičke, novosadske, i po koja beogradska. Što bi se žargonski reklo, „gornji deo“ Srbije se ponovo slio u Apatin.

Zagrebačka grupa „Hladno pivo“ ove godine proslavlja 30 godina rada, a prvi put su posetili Apatin. Stigli su raspoloženi za svirku i druženje sa publikom koje je pevaču Miletu Kekinu otežala produžena bina, jer, kako je sam rekao, nikada nije pevao na takvoj bini, a povremeno je imao osećaj da peva sam sebi. Ipak, neko ko se tri decenije bavi muzikom, ume da doskoči problemu, pa je Mile, uz malo šetanja, ipak ostvario kontakt sa publikom. A ista ta publika bila je odlično raspoložena za pevanje, pa se bis produžio na sedam-osam pesama. Htelo se i do jutra, ali, kako nije bilo moguće, ostaje nada da se, kako reče pevač: „Neće opet čekati 30 godina pre nego što „Hladno pivo“ ponovo dođe u Apatin!“

– Bili smo već u Srbiji, pevali u nekim mestima, ali nikada pre u Apatinu. Naravno da smo probali Jelen pivo, a probali smo i pivo jednog od lokalnih malih proizvođača. Ovog leta ćemo obeležiti 30 godina rada pa nam je turneja široka. Obićemo Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju. Prvi put ćemo otići u Švedsku. Cd je izašao prošle godine i publika ga je odlično prihvatila, pa nije teško održavati koncerte, mada se trudimo da se podsetimo i pesama sa početka karijere. Nekad je zahtevno napraviti repertoar, jer se za 30 godina prikupilo dosta hitova, pa osluškujemo publiku šta voli, zna i traži, rekao je popularni Mile.

Ovogodišnje Ribarske večeri, zvanično je otvorio predsednik opštine Apatin Milan Škrbić, koji je, pozdravljajući prisutne, rekao:

– Malo ko se može pohvaliti da ima ovako dugogodišnju manifestaciju, a mi to možemo. Siguran sam da ćete se lepo provesti svih večeri. Pripremili smo program tokom celog dana, od brojnih sportskih događanja na Dunavu, kuvanja ribljeg paprikaša i dešavanja vezanih za Apatin, kao i program na kanalu kod bajkera. Trudićemo se da budemo dobri domaćini, lepo se provedite i uživajte u 55. Apatinskim ribarskim večerima.

Prvog dana najznačajnije apatinske manifestacije u Galeriji „Meander“ Opštinskog kulturnog centra otvorena je izložba „Obeležavanje 90. godišnjice jugoslovenskog podmorničarstva“. U Narodnoj biblioteci „Miodrag Borisavljević“ predstavljena je knjiga Dragane Rajblović, prve žene iz Srbije koja se popela na Mont Everest, pod nazivom „Moj Everest – san i java“. Dešavanje na bini započelo je defileom mažoretkinja iz Sonte i Apatina i Duvačkim orkestrom iz Kupusine, a kao predgrupa „Hladnom pivu“ nastupila je grupa „Dolly bel“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *