ПРЕКРЕТНИЦА У ИТАЛИЈИ- НАЈМАЊИ БРОЈ УМРЛИХ У ПОСЛЕДЊЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ

IZBOR IZ ŠTAMPE SVET VESTI

У Италији, једној од најтеже погођених земаља пандемијом вируса Цовид-19, пада дневни биланс жртава тог вируса, као и број пацијената на интензивној нези, а стручњаци оцењују да је у скоро свим регионима дошло до прекретнице.

Званичници Италије, прве европске земље која је увела строге мере карантина, међутим, позивају грађане да и даље остану у својим домовима како би спречили ширење вируса и избегли стварање нових жаришта, надајући се да ће се повољан тренд наставити и омогућити укидање блокаде у земљи.

Према последњим подацима у Италији, једној од најтеже погођених земаља пандемијом, у недељу је забележен најмањи број страдалих од вируса корона на дневном нивоу од 19. марта – 525, а у суботу 681.

У Ломбардији, жаришту вируса Цовид-19 у Италији, смањен је број пацијената на интензивној нези којих има 1.317, што је за девет мање него претходног дана.

“Kрива је почела да пада, као и биланс жртава”, рекао је председник италијанског Високог института за здравље Силвио Брусаферо и додао да би требало почети са “размишљањем о другој фази”, ако се тај тренд настави.

У већем делу Италије врхунац епидемије је достигнут у другој половини марта и оцењује се да је у скоро свих 20 региона Италије, са изузетком Емилије-Ромање, дошло до преокрета, показују подаци професора Универзитета у Падови Ђанпијера дела Зуана и Марије Kастиљони.

Према званичним подацима у Италији, највише заражених вирусом Цовид-19 и даље је у Ломбардији – 28.124, затим 12.837 у Емилији-Ромањи, а најмање на југу у регионима Басиликата 254 и Молизе 187.

У Италији, где је вирус Ковид-19 однео више од 15.000 живота, према мерама уведеним у циљу сузбијања вируса, грађани не напуштају своје домове изузев одласка у куповину намирница, у апотеку, код лекара или на посао, уз попуњен формулар којим се образлаже разлог напуштања места пребивалишта.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.