POZNATI DOBITNICI NAGRADE “24. OKTOBAR”

APATIN DRUŠTVO SPORT VESTI

Opštinsko veće , opštine Apatin na današnjoj je sednici donelo odluku o dodeli nagrade “24. oktobar” za 2016. godinu. Prema novoj odluci Nagrada “24 oktobar” se ove godine dodeljuje  u obliku Povelje sa novčanom nagradom u pet kategorija: za izuzetna dostignuća u oblasti privrede, sporta, naučno-istraživačkog rada , kulture i obrazovanja i za najveći doprinos u oblasti humanitarnog i socijalnog rada.

Predloge kandidata za dodelu nagrade podnosila su preduzeća, ustanove, javne službe, stručna udruženja, udruženja građana, Opštinsko veće i svi građani sa prebivalištem na teritoriji opštine Apatin.Izvestilac po ovoj tački je bio Marko Đumić, sekretar SO Apatin koje je obrazložio odluku po kojoj su dobitnici ovogodišnje nagrade Atila Tumbas za izuzetna dostignuća u oblasti privrede, Goran Vezmar za najbolje postignute rezultate u oblasti sporta, dr Vladimir Marković kao najistaknutiji radnik u oblasti naučno-istraživačkog rada, Dušan Gladić za izuzetna dostignuća u oblasti kulture i obrazovanja i klub malog fudbala Apa-futsal za najveći doprinos u oblasti humanitarnog i socijalnog rada.

DOBITNICI NAGRADE 24.OKTOBAR

Atila Tumbas je vlasnik poljiprivrednog gazdinstva sa dugogodišnjom tradicijom, trenutno obrađuje oko 160 jutara zemlje na kojoj se bavi proizvodnjom ratarskih, začinskih i lekovitih kultura. Ovo porodično gazdinstvo je nadaleko poznato po kvalitetu i posvećenosti svom poslu pa je oktobarska nagrada stigla kao još jedno priznanje za odličan rad i dugu tradiciju.

Goran Vezmar je veoma rano pokazivao sklonosti prema sportu, pre svega prema košarci, ali je usled oboljenja ostao u invalidskim kolicima što ga nije sprečilo da uspešno nastavi svoju sportsku karijeru. Goran se nakon rehabilitacije oprobao u atletici gde je osvajao medalje na pokrajinskim i republičkim takmičenjima, oborio je državni rekord u sprintu na 100 metara. Trenirao je košarku u novosadskoj Vojvodini, a sedam godina kasnije osnovao je u Apatinu sekciju košarke u kolicima u okviru Košarkaškog kluba Dunav. Vezmar je od 2009. godine redovan član reprezentacije Srbije.

Doktor Vladimir Marković je vanredni profesor na prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, na departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, smer lovni turizam. Vladimir je bio uzoran i uspešan student za šta je nagrađivan više puta nagradom za izuzetan uspeh u studiranju. Doktorirao je 2010. godine na temu “Primena geografskih informacionih tehnologija u lovnom turizmu Vojvodine”, a od tada je objavio mnoštvo naučnih radova i drugu stručnu literaturu.

Dušan Gladić je stručni saradnik za pozorišni amaterizam u Opštinskom Kulturnom centu. Svoj život je posvetio kulturi i unapređivanju iste u našoj opštini, odigrao je više od 300 pozorišnih predstva u profesionalnim pozorištima širom bivše Jugoslavije i režirao više od 25 amaterskih pozorišnih predstava za koje je višestruko nagrađivan, ovim rečima opisuje se više nego uspešna karijera Dušana Gladića. Dušan je svoju svestranost dokazao i u literalnoj oblasti pa je tako objavio 10 samostalnih knjiga dok je kao urednik potpisao više antologija renga i haiku poezije.

Klub malog fudbala Apa-futsal iz Apatina je već treću godinu organizator humanitarnnog turnira u fudbalu na pesku. Sav prihod sa turnira donira se Dnevnom boravku za osobe sa fizičkim i intelektualnim poteškoćama – Centra za socijalni rad Apatin. Od prikupljenih novčanih sredstava kupuju se uređaji i rekviziti sa kojima se poboljšavaju uslovi za rad korisnika Dnevnog boravka.