POKRENUTO JE ISTRAŽIVANJE U KOJOJ MERI SU GRAĐANI U MOGUĆNOSTI DA OSTVARE PRAVO NA PREGLEDE

APATIN DRUŠTVO VESTI VOJVODINA

Pokrajinski zaštitnik građana pokrenuo je istraživanje o mogućnostima ostvarivanja prava građana na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u opštim bolnicama na teritoriji Vojvodine.

Cilj istraživanja je da se ispita u kojoj meri su građani u mogućnosti da ostvare svoje pravo na specijalističko-konsultativnih i dijagnostičkih pregleda u vojvođanskim opštim bolnicama, u okviru postojećeg sistema zakazivanja tih pregleda za koje nije propisano utvrđivanje liste čekanja.
Takođe, cilj je i da se prikupe podaci o tome u kolikoj meri su građani koristili svoje pravo na obavljanje tih pregleda u privatnoj praksi, kao i pravo na refundaciju troškova ovih pregleda podnoseći zahtev nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
Pokrajinski zaštitnik građana je pozvao građane da u što većem broju doprinesu ovom istraživanju i da popune anonimni upitnik koji se nalazi na veb-stranici ove institucije.
Kako se navodi, po završetku istraživanja biće objavljeni rezultati, a nadležnim organima i ustanovama uputiti preporuke za unapređenje stanja u vezi sa ovim aspektom pružanja zdravstvene zaštite građanima.