ПИСМО МАЈКЕ ИЗ ИТАЛИЈЕ ОБИЛАЗИ СВЕТ- НЕ ПОНАВЉАЈТЕ НАШЕ ГРЕШКЕ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Писмо мајке из Италије обилази цео свет: “Волела бих да се нисмо овако понашали пре само две недеље. Не понављајте наше грешке”

Писмо мајке из Италије данас обилази свет, а у питању је писмо упозорења свим земљама – да су ове ствари радили другачије, можда би Италија данас изгледала другачије.

Све у Италији је стало и вирус је опустошио земљу. Болнице на северу земље су на ивици колапса. Одељења интензивне неге пуна су старијих људи, али има и много оних од 40 и 50 година. Улице су празне, ресторани затворени. Треба вам дозвола да изађете да прошетате пса.

Пре само 10 дана, Рим није изгледао овако. Влада је затворила школе и спортске центре, али ништа осим тога. Тинејџери су увече излазили. Мала деца су имала много времена и непотрошене енергије. Шта да радимо са њима? Да ли да их пустимо да по цео дан пиље у екране?

-Шта ћеш ти да радиш? Да ли пушташ дете напоље? – мајке су писале једна другој. Тинејџери су нам беснели код куће. Њихови пријатељи излазе, нема никакве званичне забране. Зашто не могу и они?

Мислећи да нам деца нису угрожена група, пуштали смо их да излазе, са упозорењем да константно перу руке. Ишли су у пицерије, возили се колима, ишли једни других код куће. Скоро две недеље касније, схватам колико смо силно сви грешили.

Није то била једина грешка која је допринела ширењу корона вируса, аи била је велика. Зато за све земље којима прети епидемија пишем овај списак ствари које бих волела да смо урадили другачије само пар недеља раније.

НЕKА ДЕЦА СЕДЕ KОД KУЋЕ

Једина ствар за коју сигурно знамо да би спречила ову трагедију, или је макар ублажила, јесте социјално дистанцирање. Не причам вам о томе да баците коску уместо да се рукујете, да баке и деке не грле унучиће и томе слично. Говорим о томе да се уопште не приближавате било коме са ким не живите. То је једина мера која је могла да спречи ову катастрофу.

НЕ ГЛЕДАЈТЕ ШТА ДРУГИ РОДИТЕЉИ РАДЕ

Kада вам дете кука да су сва остала деца напољу, искључите се. Не улазите у расправу. За пар недеља, захваљиваћете себи.

ПУСТИТЕ САДА БРИГУ О ПРЕВИШЕ ВРЕМЕНА ПРЕД ЕKРАНОМ

Технологија нам је дала могућност да брзо путујемо и брзо ширимо вирус, али нам је дала и безброј сајтова за забаву. Нико не очекује да за време изолације све време које проведете буде паметно и корисно утрошено. Ово је ипак кризна ситуација, када дете заврши часове и лекције, нека ради шта год жели, све док је у кући.

KУПУЈТЕ ОДГОВОРНО

Нема разлога да панично купујете залихе. Чак и сада ми у Италији можемо да идемо до радње сваког дана а рафови су пуни. Kупујте здраву храну, у малим количинама. Спремајте нове здраве рецепте за које никада нисте имали енергије и воље.

ОKУПИТЕ ПОРОДИЦУ

Ако је неко ван града, нека дође што пре кући. Никад се не зна да ли ће се увести забрана потпуног кретања. И одлично би било да дођу кући колима уместо јавним превозом.

НЕ ЧИТАЈТЕ ОПСЕСИВНО СВЕ О ВИРУСУ

Фокусирајте се на оно што можете да урадите и што је до вас. Перите руке, чувајте своје здравље и седите код куће.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.