OPŠTINSKA UPRAVA PODNELA IZVEŠTAJ ZA PRVIH 100 DANA VLASTI

APATIN EKONOMIJA POLITIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Predsednik opštine Apatin, Radivoj Sekulić održao je danas konferenciju za novinare povodom 100 dana od uspostavljanja nove opštinske vlasti.Obraćajući se novinarima Sekulić je prvo naveo probleme likvidnosti i dugova koji su prema njegovom izveštaju premašivali polovinu godišnjeg budžeta opštine, problema u sportu, stanja u Domu zdravlja kojem je pretila blokada zbog višemilionskog duga apoteke,  situacije u Sportskom savezu čiji je rad takođe blokiran i drugim problemima koje je nova vlast zatekla.

Govoreći o konkretnim rezultatima za prvih 100 dana vlasti, Sekulić je na današnjoj konferencij istakao da je rukovodstvo opštine uspelo izvršiti sanaciju najurgentnijih dugova.-Vratili smo13 miliona dinara pozajmice sa Trezora, izmirili smo 10 miliona dinara duga prema dobavljaču lekova Medijafarm i izbegli blokadu računa Doma zdravlja, smanjili smo troškove mesečne potrošnje u ugostiteljskim objektima od 280 hiljada dinara na samo 9 hiljada.Uspeli smo troškove kancelarijskog materijala trostruko smanjiti kao i troškove prevoznih sredstava koje smo sa 380 hiljada dinara sveli na 48 hiljada, izjavio je Sekulić.

Sekulić je govorio o manifestacijama koje se tradicionalno održavaju u našoj opštini, a za koje je po njegovim rečima opštinska uprava uspela da iznađe finansijska sredstva i da pri tome i uštedi.Kao primer, predsednik je naveo Apatinske ribarske večeri koje su organizovane u kratkom vremenskom roku i za čije je održavanje utrošeno dva miliona manje nego prethodne godine.
Osim toga, predsednik je na današnjoj konferenciji govorio o koracima koje je novoformirana  vlast preduzela u radu sa mladima.-Nakon 2 godine neaktivnosti, otvorili smo vrata Kancelarije za mlade. Nagradili smo najbolje učenike osnovnih i srednjih škola putovanjima i tabletima, što je prvi put da su za svoj uspeh nagrađeni adekvatno od strane opštine Apatin, izjavio je Sekulić i dodao da je kancelarija za mlade nosilac projekta „Omladinski projektni tim“ kojim će biti formiran i obučen tim mladih ljudi koji će raditi na pisanju i realizaciji projekata u opštini Apatin. Sredstva su za tu namenu, prema njegovim rečima obezbeđena iz Sid projekta austrijske ambasade.

-Jedna od bitnih mera nove vlasti je briga o deci i promenjen odnos prema personalnim asistentima, koji rade u osnovnim školama i vrtiću u apatinskoj opštini. Kroz mere štednje, uspeli smo da im, umesto dosadašnjih 8000, obezbedimo nadoknadu od 15 000 dinara. Takođe, dodatna sredstva biće uložena u njihovu edukaciju, da bi na što bolji način odgovorili potrebama posla kojim se bave, izjavio je Sekulić.
-Što se tiče projekata, iako smo bili veoma ograničeni rokovima, uspeli smo da apliciramo na 2 IPA projekta prekogranične saradnje: jedan kao partnerska organizacija u saradnji sa Ministarstvom turizma, gde je cilj unapređenje turističke ponude Gornjeg podunavlja, i drugi u saradnji sa opštinom Beli Manastir, čiji je fokus na adekvatnom odvozu i tretiranju otpada, kroz reciklažu i podzemne kontejnere. Rezultate ovih konkursa očekujemo krajem meseca,rekao je predsednik opštine.

On je ovom prilikom najavio projekte adaptacije i sanacije sportskih terena u gradu i postavljanje teretane na otvorenom.- Sa projektom smo aplicirali kod Ministarstva omladine i sporta, a takođe tražimo i druge donatore, gde nam je cilj da tereni budu adaptirani do kraja ove školske godine.-Pripremili smo konkurse za finansiranje projekata udruženja građana do kraja godine u različitim oblastima: omladinska politika, kultura, zaštita životne sredine, socijalna zaštita. Konkursi će biti otvoreni 15.09. i na taj način će se prvi put obezbediti transparentnost u finansiranju udruženja građana opštine Apatin, rekao je Sekulić.

Na današnjoj konferenciji predsednik opštine Sekulić je rekao da će u saradnji Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u najskorijem roku biće obezbeđena 2 sanitetska vozila i lift koji će biti ugrađen u Dom zdravlja, radi lakše dostupnosti svih medicinskih usluga građanima Apatina.

Predsednik Sekulić je na kraju podsetio da su pregovori oko izgradnje međunarodne luke na Dunavu u Apatinu intenzivni, te da je dobijena podrška od strane Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i da su u toku  završni razgovori sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. –Za kratko vreme očekujemo definitivan pozitivan odgovor od ministarstva, kojim bi bilo omogućeno raspisivanje međunarodnog tendera za gradnju luke, a samim tim bi Apatin postao mnogo interesantnije mesto za investitore, rekao je Sekulić i poručio da je rok od 100 dana svakako premali za ispunjenje svih obećanja , ali da je dovoljan da pokaže smer ka kome će lokalna samouprava težiti. A to je smer štednje, maksimalne posvećenosti poslu i uspostavljanja sistema u svim oblastima kojima se lokalna samouprava bavi.