ODRŽANA AKCIJA “EKO – MLADI”

APATIN DRUŠTVO VESTI
U nedelju, 12. oktobra, Somborski edukativni centar u partnerstvu sa kancelarijama za mlade grada Sombora i opština Vrbas i Apatin, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, u okviru projekta “Aktiviranje mladih Sombora, Vrbasa i Apatina za kreativno leto 2014”, organizovao je akciju pod nazivom “Eko-mladi”.
Za ukupno trideset mladih, po deset iz Sombora, Vrbasa i Apatina, organizovan je zajednički izlet u Apatinu. Prvo je organizovana vožnja Dunavom brodićem “Apatinka”, koja je propraćena audio prezentacijom o Specijalnom rezervatu prirode “Gornje Podunavlje” i drugim prirodnim dobrima ovog kraja, Dunavu, Javnom preduzeću Putničko pristanište i marina “Apatin” i znamenitostima Apatina, a prethodno se obratila komercijalni direktor ovog preduzeća Marija Pavić.
Na čardi “Brunai” kod Kupusine, u prirodnom ambijentu, potom je organizovana zanimljiva eko-radionica koju je držala Ena Horvat, nastavnik biologije iz Sombora, trener Somborskog edukativnog centra. Učesnici radionice su tom prilikom, kroz zanimljive igre, upoznati sa različitim aspektima životne sredine. Upriličena je i vožnja čamcima, a mladi su, družeći se, vidno uživali i u sportskim aktivnostima i sami su pripremali obroke.
Pre polaska na izlet, u Vrbasu, Somboru i Apatinu, organizovane su akcije čišćenja dečijih igrališta. U Somboru je očišćeno deset igrališta, u Apatinu prostor Gradskog parka, gde se nalazi i objekat Predškolske ustanove “Pčelica”, a u Vrbasu je, pored ekološke akcije, izveden performans prosipanja vode u najzagađeniju deonicu vodotoka “Dunav-Tisa-Dunav”, takozvanu “Crnu tačku Evrope”, koji su izveli aktivisti Udruženja “Vrbaški edukativni centar” i poistovetili ga sa suzama svih onih koji trpe posledice zagađenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *