ОД СУТРА ЗАБРАНА КРЕТАЊА ОД ОСАМ УВЕЧЕ ДО ПЕТ УЈУТРУ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас, после седнице владе, да ће у Србији бити уведена забрана кретања.

Од сутра у 20 сати до 5 сати ујутро уводи се забрана кретања свим лицима, сем представницима надлежних органа који су на задатку и онима који имају радну обавезу у трећој смени.

-Од сутра од 10 сати у свим урбаним срединама забрањен је излазак старијима од 65 година, у сеоским срединама старијим од 70 година. Ако буде потребе, биће смањена та граница и у сеоским срединама на 65 година. Морају да остану у својим кућама, молим наше старе да то разумеју – рекао је Вучић.

Војска Србије ће преузети све затворене граничне прелазе, болнице и мигрантске центре.

-Молим Вас да не нападате нашу војску, они морају да чувају болнице, да нам корона не уђе у болнице – поручио је Вучић.

Он је додао да ће полиција проверавати људе из иностранству који су дошли у Србију, а, истакао је Вучић, молили смо их да не долазе.

-Од нешто више од 7.000, више од 5.000 пронађено је код куће, а више од 1.650 није било у својим кућама.

Полицијски час је назив за административну меру која значи ограничавање кретања грађана ради одржавања јавне сигурности, осим у одређеном временском периоду у току дана који одређује надлежни орган. То практично значи да грађани неће моћи да излазе из својиих домова осим у времену које одреде надлежни и осим у ситуацијама када је излажење неизбежно.

Полицијски час се уводи као једна од мера уз проглашено ванредно стање у некој земљи. До сада се обично везивало за ноћне сате, али у ситуацији епидемије корона вируса оне би могле да подразумевају целодневно трајање.

Свака особа која се нађе на улици за време полицијског часа може бити притворена и накнадно кажњена од органа власти за поступање супротно одлукама државе.

Исте мере су због рапидног ширења корона вируса уведене и у другим европским земљама као што су Италија, Шпанија, Француска, Аустрија…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.