МИЛАН ШКРБИЋ -СТАРИЈИ СУГРАЂАНИ ДА СХВАТЕ ОЗБИЉНО ПРЕПОРУКЕ- ПРВА КРИВИЧНА ПРИЈАВА У АПАТИНУ ЗА КРШЕЊЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ

APATIN POLITIKA VESTI

Председник општине Апатин, Милан Шкрбић поново је данас апеловао на наше старије суграђане, да слушају препоруке државе и стручњака у борби против ширења вируса корона.

Он је на данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације општине Апатин констатовао да поред апела и препорука, већина грађана, посебно старије доби не схватају довољно озбиљно новонасталу ситуацију па се већина и даље по устаљеним навикама окупља на местима која су потенцијално опасна за ширење заразе. –Стоје у реду за пазар, на пијаци, разним шалтерима, мегамаркетима, што мислим да је неозбиљно јер је управо реч о најугроженијој популацији нашег друштва.

Он је поновио речи премијеке Ане Брнабић, да уколико се не дисциплинујемо, драстичне мере, попут полицијског часа или тоталне забране кретања ће бити неопходне.

Поред овог проблема на седници је расправљано и о случајевима кршења самоизолације наших суграђана који су стигли из иностранства. Прва кривична пријава поднешена је против наше суграђанке која је напустила кућу не знајући да по повратку из Шведске мора провести 14 дана у самоизолацији. Самоизолација од 14 дана се односи на све грађане који долазе из других држава, док се држављани Србије и лица који долазе из држава односно подручја са интензивном трансмисијом болести КОВИД-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске, Италије, Ирана, Румуније, Шпаније, Немачке, Француске, Аустрије, Словеније и Грчке, упућују се у изолацију у трајању од 28 дана.
Самоизолација подразумева да грађани две недеље остану код куће, да не иду на посао, да смање све контакте с особама ван дома, али да воде рачуна и о контактима у кући. Решење о самоизолацији на 14 дана доноси Министарство здравља, Сектор за инспекцијске послове на граничним прелазима, о чему се обавештава и полицијска станица у месту у које држављанин Србије долази. Припадници полицијске станице Апатин за сада ненајављено врше контролу 25 грађана којима је одређена мера самоизолације, а свако кршење ове мере сматра се кривичним делом Непоступање по здравственим прописима за време епидемије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.