OD SLEDEĆE ŠKOLSKE GODINE APATINSKI OSNOVCI MOŽDA U ĐAČKIM UNIFORMAMA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Da li će učenici u osnovnim školama od naredne školske godine nositi uniforme, odlučiće roditelji popunjavanjem upitnika. Njima je upitnike preko školskih uprava prosledilo Ministarsvo prosvete. Prethodne godine, specijalni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Dragana Milovanović izjavila je da bi već od naredne školske godine uniforma mogla da postane obavezna za učenike osnovnih škola u Srbiji.

-Razmišlja se o dva modela, da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine ili da roditelji kupe uniforme. Bilo bi potrebno da svako dete ima po dve letnje i dve zimske uniforme, rekla je Milovanović.

Prema njenim rečima, korist od uvođenja uniformi nije samo brisanje socijalnih razlika, već i smanjenje vršnjačkog nasilja, jer su istraživanja pokazala da se nošenjem uniformi jača osećaj pripadnosti školskom kolektivu.

Resorno Ministarstvo je zbog te ideje već poslalo instrukcije školama za sprovođenje ankete. Kako je za naš sajt rekla direktorka apatinske osnovne škole “Žarko Zrenjanin” Nada Zdravković,  Ministarstvo prosvete je poslalo i njihovoj školi tačne instrukcije povodom uvođenja đačkih uniformi, a škola je sa istim upoznala savet roditelja.

-Krećemo u proceduru uvođenja đačkih uniformi, o proceduri i načinu na koji bi trebalo da se obavi roditeljski savet je već obavešten, uskoro će se raditi i ankete pojedinačno po razredima, čim budu gotovi rezultati, mediji će biti obavešteni, rekla je za sajt Radio Dunava Nada Zdravković.

Posle oko  tri decenije od ukidanja uniformi u školama, njihov povratak je više nego izvestan. Zbog sve većih socioekonomskih razlika među učenicima, vraćanje uniformi bi trebalo da “izjednači” učenike, barem vizuelno. Apatinski roditelji, makar oni sa kojima smo razgovarali o ovom temi su skoro pa jednoglasni kada je u pitanju uniformisanje dece u osnovnim školama. Naša sugrađanka B. K je kao dete imala priliku da i sama nosi đačku uniformu.

-Nije da sam je u to vreme baš nešto volela, ali sam vrlo brzo, već u srednoj školi, shvatila koje su prednosti uniforme. I to, zamislite, u vreme kada socijalne razlike i nisu bile velike, niti su deca pridavala mnogo pažnje odevanju. Oduvek su siromašnija deca bila na neki naćin odbačena, uvođenje školskih uniformi će verovatno olakšati deci, a samim tim i roditeljima da se te razlike makar ublaže. Ovo kako pojedina deca dolaze u školu je zaista i više nego smešno, škola nije modna pista, bila je izričita u svom stavu o uniformama B. M.

Da bi kompletirali priču, razgovarali smo i sa našim najmlađim sugrađanima. L. K. učenica četvrtog razreda nema ništa protiv da dolazi uniformisana u školu.

-Mama mi je pričala da su i oni nosili uniforme, bile su tamno plave boje i sva deca su bila obavezna da ih obuku po ulasku u školu. Mama kaže i da je u “njeno vreme” garderoba bila mnogo manje bitna njima, deci, nego nama sada. I da je imala predivno detinjstvo. Eto, ni meni ne smeta da nosim đačku uniformu, mišljenje je naše male sugrađanke L. K.

Odluka o uvođenju đačkih uniformi  u osnovne škole će definitivno biti doneta tek kada Ministarstvo pred sobom bude imalo sve rezultate anketiranja.