ОД ЈУНА ДРЖАВА ДАЈЕ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ! ПРАВО НА ПОМОЋ ИМА ОКО 3 МИЛИОНА ДОМАЋИНСТАВА У СРБИЈИ

EKONOMIJA SRBIJA VESTI

Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић најавила је да ће у јуну почети да ради Управа за енегетску ефикасност, која ће до 50 одсто суфинансирати трошкове замене столарије у домаћинствима, као и да ће до краја лета бити реализовани први јавни позиви.

-Хоћемо да пробамо да прве јавне позиве завршимо до краја лета, то значи да на јесен већ један део људи може да крене у тај посао, а да до Нове године можемо да кажемо да је бар 10 одсто домаћинстава почело да мења столарију, рекла је Михајловић гостујући у Уранку на ТВ К1.

Министарка истиче да има довољно новца у буџету, али да ће се користити и средства међународних финансијских институција. Каже да ће јавни позиви бити организовани преко локалних самоуправа, као и да ће процену трошкова замене столарије вршити државне комисије, али и комисије локалних самоуправа. Напоменула је да у Србији има око три милиона домаћинстава на које се то односи, али да ће се столарија мењати и на јавним објектима.

Радојка Николић, економска новинарка je рекла да ће грађани њихових 50 одсто моћи да обезбеде из повољних кредита. Николић је рекла да се ту у ствари ради о зеленој агенди за Западни Балкан, на коју смо обавезни.

-Ту за замену и побољшање енергетске ефикасности морамо да радимо. У новембру смо потписали Декларацију која се односи на Западни Балкан, а која проистиче из стратегије за енергатску ефикасност ЕУ, по којој до 2050. европски континент треба да буде климтски неутралан. Ми морамо да донесемо законе, а из тих закона моћи ће од јуна да се људи пријављују, да замењују све прозоре, пећи… и да новац добију до краја године, навела је Николић.

Како би то изгледало на примеру стана од 60 квадрата?

За замену столарије на таквом стану потребно је око 1.500 евра, 25 процената би дошло из Управе за енергетску ефикасност бесповратно, 25 процената би требало да дође из јединице локалне самоуправе, а 50 процената, односно 750 евра треба да обезбеди само домаћинство.

Држава ће направити и посебне програме за социјално угрожено становништво како би и оно могло да замени столарију.

„Ово радимо зато што ми данас трошимо четири пута више топлотне или електричне енергије по стану у односу на замље ЕУ. Значи, заиста бацамо производњу једне електране годишње, зато што немамо добре прозоре или имамо лоша врата на објектима, или нам чак цела зграда није добро изолована“, поручују из ресорног министарства. (Блиц)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *