ПЕТ НЕРАДНИХ ДАНА ЗА УСКРС И ПРВИ МАЈ

DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Спајање два празника запосленима који не морају да дежурају, и школарцима ће донети вишедневни одмор.

Они ће имати пет нерадних дана за ускршње и првомајске празнике, а уколико су запослени на посао неће ићи од петка 30. априла до среде 4. маја, одлучило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Пошто ове године Празник рада пада у суботу, а Васкрс се прославља у недељу 2. маја, то значи да ће се грађани Србије који славе Васкрс по јулијанском календару, пет дана одмарати.

Објашњавајући због чега су донели ову одлуку, која ће без икакве сумње обрадовати већину запослених у нашој земљи, у ресорном министарству истичу да се по Закону о државним и верским празницима у Србији, ако један од датума када се празнују државни празници „падне” у недељу – не ради се првог наредног радног дана. Међутим, с обзиром на то да ће се ове године празновати други дан Васкрса у понедељак 3. маја, други дан Празника рада (који пада у недељу 2. маја) преноси се на први наредни радни дан – то значи на уторак 4. мај. Васкршњи празници се празнују почев од Великог петка 30. априла, до другог дана Васкрса, који се прославља у понедељак 3. маја.

Иако празнични дан увек асоцира на недолазак на посао увид у календар радних и нерадних празника Министарства рада говори да се Дан победе 9. мај увек празнује радно, баш као и Видовдан који је 28. јуна или Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, који се обележава 21. октобра.

Верски празници имају свој след и правила. Тако први дан Рамазанског бајрама, који је 13. маја, за припадници исламске заједнице празнују нерадно, баш као и први дан Курбанског бајрама који је 21. јула. За припаднике јеврејске заједнице први дан Јом Кипура, који се слави 16. септембра, нерадни је дан, а право на нерадни дан имају и припадници католичке вероисповести првог дана Божића, који „пада” 25. децембра. Дан примирја у Првом светском рату, који се обележава 11. новембра, нерадни је дан за све грађане Србије.

Школарци врло ревносно гледају у календар јер и њима празници доносе мале распусте. Према календару Министарства просвете, пролећни одмор за ђаке почиње у петак 30. априла и завршава се 9. маја. Ако пандемија не поквари планове просветара, ђаци би требало да оду на летњи распуст 21. јуна, а школско звоно у новој школској години треба да зазвони 1. септембра.

И тако из месеца у месеца стиже се до последње стране у календару или роковнику. За ову 2021. последњи радни дан је у петак 31. децембра, што значи да се Нова година слави првог јануарског викенда. С обзиром на то да 2022. година стиже у суботу, у понедељак 3. јануара 2022. године сви запослени мораће да се врате на посао. Прва прилика за спајање нерадних дана и – одмор стиже у петак 7. јануара, када се прославља православни Божић.

Захваљујући изменама Закона о државним празницима, којима су пре неколико година уведена два нова празника – Сретење и Дан примирја у Првом светском рату, у Србији се празнује десет дана годишње. По слову истог закона, у нашој земљи се празнују и радно обележавају Свети Сава – 27. јануара, Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату – 22. априла, Дан победе – 9. маја, Видовдан – 28. јуна и Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату – 21. октобра. (Политика)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *