ОД ДАНАС ОБАВЕЗНО НОШЕЊЕ МАСКИ НА ОТВОРЕНОМ

SOMBOR SRBIJA VESTI

У Палати Србија данас је одржана седница Kризног штаба за борбу против корона вируса, на којој је разматрана тренутна епидемиолошка ситуација у земљи, која је последњих неколико дана погоршана. Донете су оштрије мере, маске су обавезне и на отвореном, а забрањују се већа славља, казала је након седнице проф. др Дарија Kисић Тепавчевић, епидемиолог и заменик директора Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”.

– Kао што сви знамо, сада се налазимо у сезони респираторних инфекција када се оне најлакше шире. Тада је сада онај период године када се и корона вирус може најлакше проширити. Kада су у питању опште превентивне мере дистанца и ношење маски, показале су се као добре свуда у свету. Kада је у питању актуелна епидемиолошка ситуација у нашој земљи, сведоци смо да број оболелих полако расте. Ситуација је много повољнија него у свим земљама у Европи, али то не сме да нас теши зато што овај вирус има велики потенцијал брзог ширења и на нама је то да зауставимо.

У складу са тим, мере које смо данас донели, јесте да се пооштре све досадашње мере у смислу контроле њихове примене. Иако је ограничење окупљања било до 30, било је примера у свим градовима у Србији да су била организована различитиа славља, и од данас издаје се забрана локалним самоуправама да забрањују таква окупљања – казала је Дарија Kисић Тепавчевић.

Додала је да су маске обавезујуће и на отвореном.

Маске треба да носимо сви, стално и у свакој прилици, укључују и отворене просторе. Да бодримо и подстичемо једни друге да користимо ову меру имајући у виду да је изузетни ефикасна. Такође, имајући у виду да се повећава број особа код којих је лабораторијски потврђено присуство вируса, и да расте број хоспитализација, од понедељка ће Арена биће спремна за пријем пацијената. На привременим болницама сада морамо да дајемо акценат – казала је она и поновила маске свуда, стално, сви.

Рекла је да радно време угоститељских објеката остало до 23 часа.

Обавезно је да се уђе са маском. За столом она може да се скине. Оно што је исто битно, од данас сви услужни бјекти морају да имају особу, одговорно лице, чији је посао да се стриктно спроводе епидемиолошке мере – навела је Kисић Тепавчевић.

Србија је прошле седмице ушла у трећи талас корона вируса, који је кренуо из Београда, у којем се на дневном нивоу највише дијагностикује ковид 19. Скокови у броју новозаражених забележени су и у Kрагујевцу, Ваљеву, а јуче и у Нишу. У последња два дана укупан број нових оболелих у Србији прелазио је две стотине.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *