НОВО ЈЕВРЕЈСKО ГРОБЉЕ У АПАТИНУ

APATIN DRUŠTVO RAZOTKRIVANJE APATINA SOMBOR VESTI

Парцела Новог јеврејског гробља је правоугаоне основе и комплетно је уоквирена неомалтерисаним зидом од опеке, са зиданим стубовима на одређеном растојању и степенастом профилацијом на њиховом врху. На десном углу парцеле, подигнута је неомалтерисана гробљанска капела, правоугаоне форме и дужом страном оријентисаном на уличну регулациону линију (улица Радничка). Дрвена кровна конструкција, покривена је „бибер“ црепом и формирана на „четири воде“.

Фасада је симетрично конципирана, са двокрилном дрвеном капијом формираном у њеном средишњем делу, која је обезбеђивала комуникацију између улице и њене унутрашњости. Лево и десно од капије, налазе се по два пиластра и по један „слепи“ прозор. Уже бочне фасаде имају три пиластра и два „слепа“ прозора. Уз саму капелу, са њене леве стране налази се улазна капија мањих димензија која је обезбеђивала свакодневну комуникацију, људи са унутрашњим простором. Пре неколико година због уништавања дрвених врата на овом улазу приступа се његовом потпуном зазиђивању опеком, тако да се од тог момента, за комуникацију искључиво употребљава двокрилна капија на капели.
Надгробници су различите форме и моделовани су од различитог материјала, што је директна последица материјалног статуса и естетике покојникових потомака. Натписи на њима били су уклесани на три језика, односно писма-хебрејског, немачког (готица) и мађарског (латиница), који су коришћени од стране овдашње јеврејске популације. Моделовани су у форми стеле, обелиска и типичних, ниских, најчешће четвртастих надгробника са закошеним горњим делом и каменом плочом, мањих димензија, са урезаним биографским подацима. Појава надгробних споменика у форми стеле и обелиска на овом гробљу као и у оквиру Старог јеврејског гробља, указује на чињеницу да је ашкенаска надгробна уметност била под снажним утицајем хришћанске надгробне уметности и историцизма. Неке од присутних стела имају заобљен горњи део, док је код неких горњи део моделован у форми античког храма. Од симбола на неколико њих је присутан мотив жалосне врбе уклесане при самом врху надгробне стеле или обелиска. Поред споменика који се налазе у добром стању присутан је и известан број прилично девастираних што је резултат неадекватне или изостанак потпуне бриге око њиховог одржавања.

Поред низа уобичајених гробних места са надгробницима, у оквиру Новог јеврејског гробља, подигнут је маузолеј већих димензија у неоготском стилу, у чијој су крипти сахрањивани покојници чувене апатинске породице Абрахам. Маузолеј ове породице је због вишедеценијског неодржавања у изузетно руинираном стању.
На неколико надгробника, након завршетка Другог светског рата, испод наслова ИН МЕМОРИАМ, уклесано је име и презиме особе која је страдала ван Апатина у неком од нацистичких логора за масовно уништење. То је случај са Kатицом Вајс, страдале, како је на надгобној стели децидно наведено, у Аушвицу, као и са музичарем Имре Флешом (страдао у Београду-Јајинцима), чији су основни биографски подаци уклесани на надгробни обелиск. Натписи су исклесани на надгробницима неког од чланова ових фамилија, у доњем пољу.
Последње сахрањивање у оквиру овог гробља било је током 1964. године када је сахрањен овдашњи лекар др Иштван-Стеван Секељ.
Аутор: Томислав Шимуновић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *