НОВЕ АКТИВНОСТИ ПРОЈЕКТА „АКЦИЈА ДУНАВСКИХ ВОДИЧА“

APATIN DRUŠTVO VESTI

„Акција Дунавских водича“ пројекат је усредсређен на даље образовање и професионализацију 93 Дунавска Водича који су обучени у склопу програма Interreg B, Danube Transnational Program, пројекат ЛЕНА (2017-2019). Дунавски водичи су специјални водичи за културу и природу Подунавља, са циљем промоције вредног природног и културног наслеђа, формирања туристичких програма и тура за различите циљне групе (туристи, студенти, локално становништво, деца, особе са инвалидитетом итд.). Пројекат доприноси заштити животне средине и подизању свести о значају Подунавља.

У склопу пројекта, у петак, 21. маја, у Сремским Карловцима, УГ „Подунав“ као партнер из Србије, организовало је први напредни тренинг, за Дунавске водиче из Србије, као и нове водиче који су у процесу обуке. Исти је окупио Дунавске водиче из Сомбора, Бачког Моноштора, Новог Сада, Београда и Доњег Подунавља. Обука је била тематски оријентисана на примену Плана управљања посетиоцима у заштићеним подручјима, Стратегију одрживог развоја туризма и Маркетинг у туризму. На ове теме говорила је др Маја Мијатов – истраживач сарадник на ПМФ Нови Сад, Департман за географију, туризам и хотелијерство. Др Гордана Радовић – научни сарадник у области друштвених наука, припремила је предавање на тему Значај промоције за развој руралног туризма.

Пројектом су предвиђени и састанци са туристичким организацијама и оператерима, као и наставак сарадње између пројектних партнера у области заштите животне средине и образовања, у циљу изградње регионалне и транснационалне мреже Дунавских водича у будуц́ност, која ће служити као одрживи концепт развоја у Дунавском региону.

Водец́и партнер у пројекту је Дунавска канцеларија из Улма, која је ангажована на координацији рада са пројектним партнерима и обученим Дунавским водичима. Остали партнери су: WWF Бугарска, Парк природе Комана – Румунија, Регионална развојна агенција Горењска, BSC, Business Support Center, Ltd, Крањ – Словенија, те партнер за Србију – УГ „Подунав“ Бачки Моноштор, уз подршку Града Сомбора. Пројекат је суфинансиран од стране Министарства државе Баден-Виртемберг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.