У ТОКУ ТАКМИЧЕЊЕ „ДОМАЋИНСТВО КОЈЕ СУ ЛАСТЕ ИЗАБРАЛЕ“

DRUŠTVO VESTI VOJVODINA

Сеоске ласте, један су од весника пролећа, а домаћинства где су свиле макар једно гнездо могу се надати да ће им сеоске ласте донети и вредне награде. Друштво за заштиту и проучавање птица Србије пету годину за редом организује такмичење „Домаћинство које су ласте изабрале“. Домаћинство са највише активних гнезда сеоских ласта биће награђено победничким признањем и тоном кукуруза, а сва остала домаћинства која су учествовала у такмичењу добијају шансу у извлачењу „Срећно гнездо“ у којем могу освојиту ваучер за куповину садница воћа. Пријаве су отворене до 7. јуна 2021.

„Циљ овог традиционалног такмичења је да укаже на чињеницу да су природа, у овом случају сеоске ласте, и мала сеоска домаћинства која се пољопривредом баве на традиционалан начин угрожена и да им прети нестанак услед замирања села и притиска који ствара модерна пољопривреда“, каже Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, и додаје: „Зато желимо да похвалимо и наградимо мала домаћинства која својим опстајањем на селу, трудом и љубављу омогућавају опстанак сеоских ласта и природе“.

Пријаве на такмичење се врше путем онлајн формулара или позивом на телефон 062/15-69-665 до 7. јуна 2021. Коначни резултати такмичења биће објављени до 13. јуна 2021. на страници www.pticesrbije.rs и у средствима јавног информисања. Детаљна правила такмичења можете прочитати овде.

Интензивна пољопривреда, чији нагли развој почиње средином прошлог века, довела је до губитка различитих типова станишта што је узроковало смањење бројности биљних и животињских врста. Пример негативног утицаја промене пољопривредних пракси је замирање традиционалног сточарсва које укључује испашу домаћих животиња на травним површинама. Зарастањем и преоравањем пашњака, нестаје један читав травни екосистрм.

Традиционално сточарство је кључно за опстанак сеоских ласта. Штале са таваницом од дрвених дасака и греда, отвореним прозорима и вратима, у којима домаћини не запрашују муве и друге инсекте, рај су за ласте. Да је ово својеврстан кључ за успех на такмичењу „Домаћинство које су ласте изабрале“ говори чињеница да су сва претходна победничка домаћинства испуњавала ове три набројане ставке.

Како препознати сеоску ласту?

Сеоску ласту (Hirundo rustica) карактерише дуг виљушкаст реп и риђе грло и чело што чини ову ласту лако препознатљивом. Трбух и основа репа су беле боје, у контрасту са поптуно црним леђнима. Најчешће се гнезди у објектима попут штала. Гради полуотворена гнезда од блата која лепи за зидове, тик испод плафона. Често се може видети како у брзом и вештом лету тик изнад земље лови инсекте.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.