NAJSTARIJI SUGRAĐANI MOGU U BANKU ILI POŠTU SA STARIM LIČNIM KARTAMA (TRAJNIM) DO KRAJA MARTA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Građani koji do kraja decembra, kada je bio rok za zamenu starih ličnih karata za nove biometrijske, to nisu učinili ipak mogu, još uvek, sa starim dokumentom u poštama i bankama da podižu novac.

NBS je krajem prošle godine svim bankama uputila preporuku da do kraja marta omoguće klijentima banaka, koja poseduju trajni lični dokument, korišćenje starih ličnih karata radi redovne isplate penzija, prenosi Blic.

U Kol centru Poštanske štedionice kažu da će uvažavati stare lične karte zaključno sa 31. martom, a u ostalim bankama navode da do tog datuma sa starim ličnim kartama mogu da se podnose i zahtevi za kredite i da su postupili u skladu sa preporukom NBS.

U MUP-u je rečeno da je najveći broj građana zamenio lične karte, kao i da građani iako je istekao zvanični rok i dalje mogu da podnose zahteve za izdavanje biometrijske lične karte u policijskim upravama i stanicama i da će im one biti izdate po hitnom postupku. Službenici na upravnim poslovima Policijske stanice Apatin, podsećamo, rade na zameni ličnih karata i tokom februara svakog dana, subotom i nedeljom skraćeno radon vreme od 8-13 sati.

-Zamena starih ličnih karata je u toku. Stare lične karte su istekle u januaru i one su nevažeće. Na zameni se radi i dalje danima vikenda, odnosno subotom i nedeljom u vremenu od 8-13 sati, kažu u Policijskoj stanici Apatin.

 

Među onima koji nisu uzeli novi biometrijski dokument najveći je broj ljudi koji su došli u Srbiju kao izbeglice i još se nisu upisali u knjigu državljana Srbije i sada imaju velikih problema da pribave svu dokumentaciju za nove lične karte, kako prenose pojedini mediji.

Najvažniji dokument je uverenje o državljanstvu i svi koji su rođeni van Srbije moraju da izdvoje za njega oko 18.000 dinara, a ostali oko 3.000 dinara.

U agencijama koje se bave pribavljanjem dokumentacije kažu da im se uglavnom obraćaju stare osobe rođene van Srbije i da postupak za dobijanje izvoda iz stranih matičnih knjiga u inostranstvu može da potraje i do pola godine ako je potrebno dati punomoć drugom licu da preuzme dokumenta.

Starijim, kao i nepokretnim i teško bolesnim građanima, MUP je omogućio da ukoliko postoje opravdani razlozi, zahtev za izdavanje lične karte podnesu van prostorija ministarstva i u tim slučajevima se građanima i izrađene lične karte uručuju van prostorija MUP-a.

Ukoliko neko zbog starosti, invalidnosti ili bolesti nije u mogućnosti da lično podnese zahtev za izdavanje lične karte, neophodno je da neko od članova porodice obavesti organizacionu jedinicu MUP-a po mestu prebivališta ili boravišta da je ta osoba sprečena da lično podnese zahtev za izdavanje lične karte, pri čemu je u obavezi da priloži dokaz o sprečenosti, navedeno je u pisanom odgovoru MUP-a Tanjugu.