KUPAČI OPREZ -JEŽEVI NA GRADSKOJ PLAŽI, PAZITE DA IH NE ZGAZITE!

VESTI ZANIMLJIVOSTI

Jesu ježevi ali ne oni na koje ste pomislili.

Iako naslov asocira na onog morskog, na kojeg je svako bar jednom u života uspeo da stane, zapravo je reč o autohtonoj evropskoj vrsti ježa koji inače naseljava šume i polja, a od skoro i gradsku plažu u Apatinu.

Kupače je ovih dana iznenadilo nekoliko malih ježića koje je na plaži u Apatinu, pod konstrukcijom kafe bara okotila ježica i koji često izlaze na svetlo ne hajući na gužvu i graju kupača.

Kao u vicu, u kom spasilac savetuje zabrinutu majku da ne pušta dete daleko od obale jer bi ga mogao uhvatiti grč. Nakon čega mu ona dovikuje da se brzo vrati, jer u vodi ima „grčeva“, tako su i ovi mališani sa fotografije zbunili svog oca, dovikujući mu kako su našli ježa. I to ne jednog, nego njih nekoliko i naravno ne morskog.

Ova preslatka stvorenja inače su aktivna u sumrak i noću, dok dan provodi u gnezdu od trave i lišća. U proseku živi pet godina, ali pojedini dožive i više od osam. Ježići sa fotografija su očigledno navikli na ljudski dodir, jer ih i nije mnogo uznemirilo kratkotrajno držanje na dlanu. Iako su brzo vraćeni u blizinu gnezda, nakon kratkog vremena ponovo su izvirivali iz zaklona, pozdravljajući okupljene mališane.

Jež ima malo prirodnih neprijatelja, a glavni uzrok njihove smrtnosti je čovek.  Zato, da se vratimo naslovu. Kupači oprez- Nemojte da zgazite ježa!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.