Najnovije vesti
Početna » VESTI » APATIN » KRUNA SVETOG STEFANA U APATINU
KRUNA SVETOG STEFANA U APATINU

KRUNA SVETOG STEFANA U APATINU

Sticajem istorijskih okolnosti u Apatinu se, u određenom momentu, našla najdragocenija kraljevska insignija i simbol mađarske državnosti, kruna Svetog Stefana (kruna mađarskog kralja Stefana, vladao od 1001. do 1038.). Višegeneracijsko usmeno porodično predanje, ostalo je zabeleženo, čime je ova zanimljiva istorijska epizoda o boravku krune trajno otrgnuta od zaborava.

Naime, nakon sloma mađarske revolucije i predaje vrhovnog komandanta mađarske pobunjeničke vojske Artura Gergeja, kod Vilagoša, 13. avgusta 1849. godine, počela je odiseja kraljevske krune Svetog Stefana. Poput mnogih poraženih mađarskih komandanata, političara i visokih funkcionera, i vođa revolucije Košut Lajoš, započeo je bekstvo u pravcu Turskog carstva.

Prilikom ovog povlačenja, tj. putovanja brodom niz Dunav, Košut je sa sobom poneo državne insignije. Kormilar ove lađe po prezimenu  Ter, imao je u Apatinu  rođake, tako da ga je nakon prispeća u apatinsko pristanište, tajno odveo kod njih. Bez obzira što su u to vreme, u Apatinu bile brojne pristalice i učesnici mađarske revolucije, kuća u vlasništvu ove porodice ocenjena je kao najbezbednija, pa su se uz punu konspiraciju, Košut Lajoš sa pratnjom i krunom, smestili  u kuću Benedikta Tera.

Ovaj stambeni objekat, koji je postao najsigurnije sklonište u tim dramatičnim trenucima,  nalazio se u tadašnjoj Donjoj kanalskoj ulici, broj 288 (danas Njegoševa br. 81). Posle prespavane noći, u ranim jutarnjim satima, sledilo je ukrcavanje na brod, i uz upravljanje iskusnog kormilara Tera, nastavljen je put u pravcu Oršave u Rumuniji.

Neposredno pre prelaska turske granice, kruna je od strane predsednika mađarske vlade Bartolomeja Semerea, zakopana u zemlju. Predanje kaže da je prilikom njenog sakrivanja, krst na kruni oštećen, tj. savijen u stranu. Nažalost, kuća u kojoj je prenoćio Košut Lajoš sa krunom Svetog Stefana je u kasnijem periodu porušena.

Autor-Tomislav Šimunović

Autor: Radio Dunav

Radio Dunav Apatin 98.7 Mhz

Comments are closed.

Redakcija radio Dunava zadržava pravo da ukoliko ih proceni kao neumesne obriše komentare koji sadrže bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede, uvrede na račun autora teksta ili članova redakcije ili bilo kakav drugi nezakonit sadržaj.
Scroll To Top