KRIŽANI PORED SOMBORA U 21 VEKU BEZ TVRDOG PUTA

DRUŠTVO EKONOMIJA HRONIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

SOMBOR- Žitelji salaša Križani, na samo nekoliko kilometara od centra Sombora od rane jeseni do kasnog proleća gacaju po blatu da bi izašli na tvrdi put. Prve kuće izgrađene su na potezu između subotičkog puta i pruge, koja ih je kasnije odsekla i od čonopljanskog puta, pre više od 200 godina, a bez puta su i na početku 21. veka.
-Od prečice prema gradu deli nas deset metara širok kanal bez ćuprije, pa moramo okolo uz kanal zemljanim putem do subotičkog asfalta. Generacijama pišemo peticije i zajedno sa MZ “Crvenka“ uzaludno pokušavamo da rešimo svoju muku. Ne tražimo asfalt, samo tucanik do subotičkog puta – kaže Janoš Križan jedan od potomaka famijile po kojoj naselje od davnina vuče ime.
Autom je, veli, od prvih jesenjih kiša do predkraj maja teško se probiti kroz blato, a zimi, kroz smetove jedino traktorom ili pešaka. Letnji put, tik uz kanal, opasan je, lako se klizne i sleti niz nekoliko metara duboku kanalsku obalu.
Gradnja puta, zapinjala je zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa. Prepreka je to je što kilometar puta ide uz kanal sistema za odvodnjavanje Severna Mostonga, o kome brine somborsko vodoprivredno preduzeće “Zapadna Bačka“, a upravljaju “Vode Vojvodine“.
– Elaborat za uređenje atarskog puta u Križanima sačinjen je još aprila 2012. Ali, evo, tek krajem novembra dobili smo delimičnu saglasnost “Voda Vojvodine“ za gradnju puta, kao privremeno rešenje, do donošenja odgvoarajućih planskih dokumenata i konačnog infrastrukturnog uređenja prostora uz melioracioni kanal – kaže sekretar MZ Ilija Zelić.
Saglasnost je zatražena još 1. septembra, s nadom da bi put mogao biti napravljen još ove jeseni, ali pedesetak stanovnika salala Križani moraće da kroz blato gacaju do sledeće prilike.
-Trpićemo još ovu zimu. Ali, ne smemo ni mnogo da se radujemo, jer smo već umorni od obećanja onih koji su dolazili ovamo samo pred izbore, poručuju meštani ovog naselja. Ipak se nadaju da će ovo biti poslednja zima Križana bez tvrdog puta.

Sombor  Zitelji salaskog naselja Krizani  prolaze  zemljanim putem