PROTEST RADNIKA PP “GRANIČAR” IZ GAKOVA ISPRED SKUPŠTINE GRADA SOMBORA

DRUŠTVO EKONOMIJA POLITIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

SOMBOR-Stotinak nezadovoljnih radnika PP “Graničar” iz Gakova, kod Somobra, juče su dva sata protestvovali ispred Skupštine grada Sombora, zbog, kako su istakli, neispunjenja sporazuma koji je postignut sa gradonačelnikom Sašom Todorovićem u novembru prošle godine o korišćenju 1.000 hektara državne zemlje.
Radnici tvrde da je ponovo dovedeno u pitanje ovo zemljište koje su godinama koristili,i da je ono sada  najavljeno da se izda u zakup.
Po rečima Anđelke Radić, predsednice sindikata “Nezavisnost”, zemlju koju su do sada obrađivali trebalo bi da bude oduzeta i ponuđena na predostojećim licitacijama zaiteresovanim poljoprivrednicima.
Predstavnici Samostalnog i sindikata “Nezavisnost” na pisarnici Gradske uprave predali su zahteve da se poništi odluka o davanju državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup koje obrađuje PP “Graničar”, inače u restrukturiranju ,te da im se omogući prijem u mistarstvima privrede i poljoprivrede i u Agenciju za privatizaciju.
Od čelnika lokalne samouprave nezadovoljni radnici traže  odgovor zašto nisu čekali da se donese novi zakon o izdavanju  državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup,a koji  bi trebalo da bude donešen uskoro.Gradskim vlastima  zameraju što državno poljoprivredno zemljište  izadju netransparentno i na osnovu starog zakona.
Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtevima, spremni su da nastave borbu svim načinima za opstanak PP “Graničar”, radi kvalitetnije privatizacije i opstanak 300 radnika i njihovih porodica, ali i čitavog sela.