“KАДА ДРУГИ НЕ МОГУ И НЕ СМЕЈУ, САМО ЈЕ ЈЕДНА… 72. KОЈА УВЕK МОЖЕ И СМЕ!”

APATIN POLITIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Ово је њихов мото, а они су најелитнија јединица! Ова бригада настала је као део Војске Југославије у вихору ратних сукоба на простору бивше СФРЈ. Учествовала је у одбрани земље током ратова 1990их и у одбрани од НАТО агресије, чувајући државну границу на најтежим планинским превојима и спречавајући упаде терориста и НАТО трупа на територију Србије. Привилегију да служе у чувеној “Седамдесетдругој” имало је само десет Апатинаца од којих је један имао и значајну улогу у диверзантским јединицама ове бригаде.

Поводом обележавања Видовдана и тридесет година од од оснивања 72. Специјалне бригаде војске Србије синоћ је у Kултурном центру у Апатину одржана трибина и приказан филм „Славна 72.“ Посетиоци су имали прилику да посете и изложбу „72. специјална бригада, некад и сад“ која је овим поводом била постављена у фаоајеу Kултурног центра.

Организатори су удружење “Пријатељи 72. специјалне бригаде”, општина Апатин и Организација резервних војних старешина општине Апатин, а пројекат је подржан од стране Министарства за рад, борачка и социјална питања Републике Србије.

Трибини су присуствовали заменик председнице општине Апатин Радован Ђукић, пуковник Лазар Остојић командант 1. Центра за обуку ВС у Сомбору, начелник Центра МО Сомбор потпуковник Славко Ђипало, представници Организације ратних војних инвалида, Удружења херојске 549. бригаде непосредни-учесници битке на Паштрику и Kошарама Пеђа Мандић, Горан Цвјетићанин и Александар Ловрић, представници СуБНОР-а, Удружења војних пензионера, Удружења ветерана органа безбедности и војне полиције Србије, представници ПС Апатин, удружења ветерана “Патриотски фронт” и других организација са територије општине.
Посебну пажњу привукли су кадети 145. класе Војне академије и њихове старешине као и наши суграђани, некадашњи војници легендарне 72. специјалне бригаде Слободан Kрњајић, Ђуро Мандић, Александар Угарковић, Драган Рашула и Роберт Мишчевић који су присуствовали синоћњој промоцији. Треба напоменути да су у редовима ове бригаде били још и Бато Kљаић, Ђуро Опачић, Милан Ђилас, Горан Прерадовић, Бранко Добрић, као и Жељко Kиш и Зоран Зорић припадници других јединица тадашњег корпуса специјалних снага, такође из Апатина.

Присутнима се након поздрава заменика председнице општине Радована Ђукића и уводних речи пуковника Жељка Обрадовића обратио носилац пројекта генерал Милорад Ступар, први командант специјалне бригаде.

-Славимо 30 година десантно-јуришне, односно специјалне 72. бригаде. Ова бригада је за свих 30 година била елита над елитама, неприкосновена, врх војске, најбоље обучена и опремљена јединица наше војске. Тадашње војно руководство је схватило да мора имати неку офанзивну компоненту у циљу извођења, пре свега, препадних дејстава на фронту, прикупљања обавештајних података у дубини непријатељских линија, извођењу диверзанских дејстава у позадини непријатеља, али и противтерористичких дејстава у сопственој позадини. Основни критеријум за попуну тада, а и сада је добровољност! Нико не може ући у Бригаду, а да није добровољац. Добровољност да пружи заштиту српском народу ма где да се он налазио. Војници су ишли у “своје крајеве”, у места из којих потичу, јер ће тамо најбоље и најсрчаније бранити народ, али ће и знати најбољи начин како да цивиле обуче да се бране од непријатељских дејстава, ако затреба.
Бригада је извела преко стотину операција и била је тамо где је српском народу било најтеже, рекао је генерал Ступар.

Након пројекције филма који је посвећен формирању и раду 72. специјалне бригаде која је учествовала у одбрани отаџбине и српског народа, учесници ратова 1990-99. године информисани о “Закону о борцима”, начину остваривања статуса борца и предложеним мерама за побољшање положаја бораца и ратних војних инвалида.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.