ПОСЛОВЕ НА ОТВОРЕНОМ ПРИЛАГОДИТИ УСЛОВИМА ВИСОКИХ ТЕМПЕРАТУРА, НА ДУЖА ПУТОВАЊА КРЕТАТИ УЈУТРО ИЛИ КАСНО ПОПОДНЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

У нашем граду ће данас бити сунчано и веома топло, са највишом дневном температуром од 36 степени. Метеоролози и за сутра најављују тропске врућине. Температуре током ноћи неће падати испод 20 подеока на Целзијусовој скали, а максимална дневна ће бити 36 степени.

Републички хидрометеоролошки завод је за данас и сутра издао упозорење на високе температуре, па је на снази наранџасти метеоаларм, који позива на додатну опрезност.

Према изгледима времена за наредних седам дана, до 6. јула, претежно сунчано и веома топло са највишом температуром у већини места од 33 до 37 °C, а понегде се очекују и тропске ноћи.

Због изузетно топлог времена које ће се задржати до краја седмице, за дужа путовања бирајте јутро или касније поподневне сате, саветује Ауто-мото савез Србије. Велике врућине представљају ризик по безбедну вожњу, јер брже доводе до умора и исцрпљености а умор је узрочник сваке треће саобраћајне незгоде на путевима.

Појачан интензитет саобраћаја и грађевинска сезона која је у пуном јеку захтевају већу опрезност за време вожње и више стпљења уколико на некој деоници дође до успорене вожње или се створи колона због радова.

У току су радови на рехабилитацији државног пута II А реда број 107, на деоници Сомбор-Апатин. Путари ће на овом путном правцу радити до 12. септембра, а у време извођења радова, односно од 7 до 16 часова, саобраћај се одвија једном саобраћајном траком уз наизменично пропуштање возила. До 02. августа ће се радити и на рехабилитацији државног пута I Б реда број 15, на деоници Бачки Брег – Сомбор са обилазницом око Сомбора. Саобраћај се и на овој деоници од 7 до 16 часова одвија једном саобраћајном траком уз наизменично пропуштање возила, које је регулисано семафорима.

У наредним данима послодавци би требали да прилагоде обављање послова на отвореном условима високих температура.

Влада Србије је 2007. донела Препоруку да послодавци организују рад на отвореном тако да се избегне обављање тешких физичких послова и излагање директном сунчевом зрачењу запослених за време спољних температура изнад 36 степени, „а нарочито у периоду од 11 до 16 часова, уколико то дозвољава процес рада. Када запослени обављају послове на отвореном при високим температурама послодавци су дужни да примењују Закон о безбедности и здрављу на раду и подзаконске прописе.

Обавеза послодавца јесте да Актом о процени ризика на радном месту и у радној околини процени ризике по безбедност и здравље запослених што се односи и на рад на отвореном при високим температурама.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *