“(IS)KORAK U SIGURNOST”

APATIN DRUŠTVO VESTI

Centar za socijalni rad Apatin u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju sprovodi projekat ,,(IS)korak u sigurnost” čiji je osnovni cilj pružanje podrške, saveta i usmerenja pre svega žrtvama porodičnog nasilja.
Savetodavno-terapijski rad sprovodiće se usvim naseljenim mestima opštine Apatin od strane edukovanih stručnih radnika: pravnika, psihologa i socijalnog radnika. Kroz redovnu delatnost Centra za socijalni rad uočava se teškoća da žene iz naseljenih mesta opštine dolaze u Apatin te da na taj način ostaju uskraćene za informacije, nastavljaju da trpe nasilje jer ne znaju na koji način mogu da zatraže pomoć niti gde bi se za istu obratile čemu je često uzrok nepovoljna materijalna situacija. Planirano je da se u prostorijama mesne zajednice u svakom selu obezbedi prostorija na dva sata mesečno tokom kojih će se održati ,,Otvorena vrata sigurnosti” što podrazumeva da će žrtvama nasilja i ženama koje se do sada nisu obraćale za pomoć biti dostupni u njihovom mestu psiholog, pravnik i socijalni radnik.

U Apatinu će se aktivnost ,,Otvorena vrata sigurnosti” sprovoditi u prostorijama CSR. Termini u kojima će stručni radnici biti na raspolaganju meštanima naseljenih mesta su sledeći: Sonta-prvi ponedeljak u mesecu, Kupusina-prvi utorak u mesecu, Svilojevo-poslednji ponedeljak u mesecu, Prigrevica-posledi utorak u mesecu i Apatin-prvi petak u mesecu a sve u vremenu od 11:30 – 13:30 sati. Na ulaznim vratima mesnih zajednica biće istaknuto vreme kada će radnici CSR biti na raspolaganju meštanima.

Na ovaj način radiće se na otkrivanju nasilja, osnaživanju žrtava, pružanju savetodavne podrške a sa ciljem da se nasilje ne ponovi ali i pružanju podrške osobama koje prepoznaju teškoće i probleme u partnerskim odnosima kako bi se predupredili ozbiljniji problemi.
CSR poziva sve građane da iskoriste raspoloživost stručnih radnika u svojim naseljenim mestima te da se za dodatne informacije informišu u prostorijama svojih mesnih zajednica ili na telefon CSR 772-047.