PREDSTAVNICA KZM APATIN NA SEMINARU U BEOGRADU

APATIN DRUŠTVO VESTI
Na seminaru pod nazivom “Nehemijski oblici zavisnoti među mladima Srbije”, organizovanom od strane Udruženja “SKENER” iz Beograda, prisustvovala je i Milka Basta, predstavnica Kancelarije za mlade opštine Apatin, master psiholog, zaposlena u Centru za socijalni rad.
Na seminaru su predstavljeni rezultati sprovedenog istraživanja na temu “Raširenost, faktori rizika i prevencija nehemiskih zavisnosti među mladima Srbije”. To je, inače, prvo istraživanje na tu temu u regionu, koje je sprovelo Udruženje “SKENER” pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.
Rezultate su predstavili: prof. dr Borislav Đukanović, mag. dr sci Jasmina Knežević – Tasić, neuropsihijatar, kao i Dragana Vukašinović, klinički psiholog. Ispitujući jedanaest nehemijskih zavisnosti (zavisnost od video-igrica, televizije, Fejsbuka, ljubavnog partnera, rada, hrane, interneta, seksa, mobilnih telefona, kockanja i pornografskih sajtova na internetu) došli su do prilično zabrinjavajućih podataka da samo jedna trećina mladih između 14 i 30 godina starosti nema ni jedan oblik zavisnosti, dok ostali imaju jedan ili više.
– Onih koji zloupotrebljavaju navedene aktivnosti i u velikom su riziku da postanu zavisni je mnogo više. Svega oko dva procenta je onih koji nemaju problem ni sa jednim pomenutim ponašanjem, dok su svi ostali u riziku da pređu u zavisnost – izjavila je Milka Basta, dodajući da će se u narednom periodu organizovati predavanje za apatinske srednjoškolce na ovu temu.
Najrašireniji oblici zavisnosti među mladima u Srbiji, prema predstavljenim rezultatima, jesu zavisnost od mobilnih telefona (42,5%), ljubavnog partnera (28%), Fejsbuka (28%) i televizije (3,5%) i prema takvim rezultatima su vodeći u odnosu na zemlje u kojima su rađena slična istraživanja.
Na seminaru je bilo je reči i o faktorima rizika koji vode ovim zavisnostima, ali i kako raditi na prevenciji i lečenju ovih, do sada nepravedno, zanemarenih problema sa kojima se suočavaju mladi i njihove porodice.
Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *