IDEJA O IZGRADNJI VELIKOG SPLAVA KOJI BI PLOVIO REKOM DUNAV

APATIN DRUŠTVO VESTI

Nemac Jurgen Aijzele, savetnik Vlade Bugarske, koji slovi za istaknutog eksperta u polju Dunavske strategije, danas je boravio u Apatinu sa saradnicima.

Gosta su primili Mirko Cvetićanin i Jovo Korać, zamenik predsednika Skupštine opštine i savetnik za investicije predsednika apatinske opštine, a tokom razgovora gospodin Jurgen Aijzele predočio je ideju o izgradnji Dunavskog splava dimenzija 100×20 metara.

On bi, kao ambasador dunavske strategije, 18. juna ove godine iz Apatina započeo svoje putovanje Dunavom i na tom putu zastajao na 25 stajališta u Srbiji i u drugih 14 evropskih podunavskih država. Ideju o Dunavskom splavu, kao svojevrsnoj turističkoj atrakciji, usvojila je Evropska unija 24. juna 2011. godine, kao podršku za razvijanje blagostanja u Dunavskom basenu, a deo te strategije predstavlja jačanje dunavskog prostora i njegovog povezivanje sa drugim regionima.

U ovoj ideji Apatin je istaknut kao važan podunavski grad za uključivanje u partnerstvo u ovom poduhvatu. Splav bi raspolagao s platformom na kojoj može da se smesti 120 osoba, a plovio bi maksimalno 60 km na sat. Splav bi se finansirao iz doprinosa sponzora, prodaje ulaznica, posebnih kulturnih i turističkih programa na i oko splava i drugih izvora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *