МР ДАНИЈЕЛА ЦВЕТКОВИЋ: О МАРИНИ АБРАМОВИЋ И О СЕБИ

APATIN DRUŠTVO VESTI

У тринаестој емисији новог серијала „Речи, боје и звуци“, гост ће бити мр Данијела Цветковић, сликарка. Емисија ће бити подељена у два дела. У првом делу ће Са Данијелом Цветковић Душан Радивојевић разговарати о актуелној изложби Марине Абрамовић у Београду, која је поделила културну јавност у Србији. У другом делу биће речи о уметничком делу саме гошће. Емисија ће бити емитована у суботу од 11 часова, а реприза је у недељу од 17 часова.

У тринаестој емисији новог серијала „Речи, боје и звуци“, гошћа је била мр Данијела Цветковић, сликарка из Сомбора. Емисија је била подељена у два дела. У првом делу је било речи о Марини Абрамовић, светски пиознатој и признатој уметници перформанса, чија је изложба у току у београдском Музеју савремене уметности. У другом делу емисије причало се о самој мр Данијели Цветковић и њеном делу.

-Перформанс ја настао шездесетих година двадесетог века. Форма је акциона уметност, последица повезивања боди арта, хепенинга, позоришпта и ритуала. Ту је присутна уметност тела, флуксус, нмеђународни неавагардни уметнички израз без покрета. Ове активности су представљале птрепород дадаизма . стручно је објаснила Цветковићева.

Причала је наша гошћа још доста о важним одликама перформанса, о хепенингу и осталим стварима важним за београдску излобу Марине Абрамовић.

На питање о томе како је Марина Абрамовић успела да постигне да се она сматра највећим мајстором перформанса у свету, она је одговорила.

-Она се одавно одлучила за перформанс, одмах после завшене академије и преселила се у Њујорк. Њен успех је заслужен невероватном ртвом Марине Абрамовић. Он се на свакој изложби публици предаје и душом и телом. У њеном деловању учествује и публика . објаснила је мр Данијела Цветкович.

У емисији је наша гођћа испричала и то да је током протеклог лета,. заједно са још три колегинице, у заједничком студију радила са децом коју ликовна уметност доста забавља и9 препуштају јој се.

-Сваке године имам понеку изложбу. Тако сам пролетос имала једну изложбу у Нишу, а прошле године сам их имала три, у већим градовима Србије. Добро сам организована и уклапам некако свој сликарски рад и посаоп предавача ликопвне уметности у Основној школи “ Жарко Зрењанин “ у Апатину – рекла је на крају разговора мр Данијела Цветковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.