У АКЦИЈИ СУЗБИЈАЊА ФИНАНСИЈСКОГ КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈУ УХАПШЕН И ЈЕДАН СОМБОРАЦ

HRONIKA SOMBOR VESTI

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије, у сарадњи са Пореском полицијом и надлежним јавним тужилаштвима, у циљу сузбијања финансијског криминала и корупције у претходних неколико дана у више одвојених акција ухапсили су 38 особа, док су против још 21 особе поднете кривичне пријаве у редовном поступку.

Они се сумњиче да су у периоду од 2016. године до данас извршили више кривичних дела којим су оштетили буџет Републике Србије, правна и физичка лица у укупном износу од 1.550.000 евра.

Акције су спроведене на територији Београда, Зајечара, Јагодине, Кикинде, Краљева, Лесковца, Ниша, Панчева, Сомбора и Суботице.

Осумњичени се терете да су починили кривична дела примање мита, давање мита, злоупотреба службеног положаја, злоупотреба положаја одговорног лица, тешко дело против здравља људи, превара у обављању привредне делатности, трговина утицајем, пустошење шума, шумска крађа, фалсификовање службене исправе, недозвољена трговина, пореска утаја, навођење на оверавање неистинитог садржаја, оштећење животне средине, уношење опасних материја у Србију и недозвољено прерађивање, одлагање и складиштење опасних материја.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су Б.Т. (1962), због постојања основа сумње да је извршио кривична дела пореска утаја и фалсификовање службене исправе.

Он се сумњичи да је у 2016. и 2017. години, као одговорно лице предузећа „ТРИФКЕ-ТРАНС“ из Сомбора од више бензинских пумпи са подручја Сомбора, Новог Сада, Куле и Црвенке прибавио 93 фалсификована фискална и готовинска рачуна, укупне вредности 5.699.075 динара, које је у књиговодству овог предузећа евидентирао као истините.

Потом је, како се сумња, подигао новац, а износ рачуна је искористио као претходни порез са правом на одбитак дугованог пореза.

Сумња се да је Б.Т. новац који је подигао присвојио за себе иако је био дужан да у пореским пријавама за 2016. и 2017. годину овај износ искаже као основицу за обрачун пореза на друге приходе и пореза на добит.

На овај начин је, како се сумња, буџет Републике Србије оштетио за 4.743.217 динара, за колико је себи прибавио корист.

Осумњичени је, уз кривичну пријаву, приведен Основном јавном тужилаштву у Сомбору.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *