FRANCUZI ŽELE SRPSKE LUKE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Francuska firma CFNR zainteresovana je za učešće u gradnji luka u Apatinu i Novom Sadu, kažu u Ministarstvu saobraćaja, a prenosi “B-92”.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić sastao se danas sa predstavnicima Udruženja francuskih preduzeća MEDEF.

Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica podsetio je pri tom da je u Srbiji od 10 međunarodnih luka osam privatizovano, a da su ostale državne luke u Apatinu i Novom Sadu.

“Za Luku Apatin u saradnji sa Agencijom za luke uskoro će biti raspisan tender za odabir privatnog partnera”, rekao je Poledica dodajući da je tu potrebno izgraditi novu luku.

U izgradnju nove apatinske luke je, kako je rekao, potrebno uložiti oko 30 miliona evra.

dunav010

Za Luku Novi Sad će najverovatnije, takođe, biti raspisan sličan tender, s tim što je tu potrebno modernizovati postojeću luku i uložiti između pet do 10 miliona evra.

Pomoćnik ministra saobraćaja Dejan Lasica je kazao da je Srbija dobila kredit od Evropske banke za obnovu i razvojo od 100 miliona evra i da će jedan deo od 65 miliona biti uložen u nabavku višesistemskih lokomotiva.

On je kazao da se u najskorije vreme očekuje dobijanje saglasnosti od EBRD-a i da će za te vozove biti raspisan tender najkasnije do kraja jula.

Druga prilika za uključivanje francuskih firmi u srpske projekte u oblasti saobraćaja jeste raspisivanje tendera do kraja jula ili u avgustu, na osnovu kuvajtskog kredita od 27 miliona evra, za završetak kolosečnih postrojenja u stanici Beograd centar (Prokop), rekao je Lasica.

Izrada tenderske dokumentacije je u toku za taj projekat, dodao je on.

Lasica je kazao da će moderni intermodalni terminal za kombinovani saobraćaj biti građen u Batajnici i da je spremna tenderska dokumentacija i idejni projekat.

“Dobili smo obećanje da ćemo dobiti 15,5 miliona evra (od EU), u toku je eksproprijacija zemljišta koju sprovodi grad Beograd. Eksproprijacija košta oko tri miliona evra i očekujemo sredinom sledeće godine da će biti uslovi za raspisivanje tendera”, dodao je Lasica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *