USKORO GRADNJA MODERNE LUKE U APATINU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Realizacija projekta gradnje moderne luke u Apatinu na Dunavu mogla bi da počne već do kraja leta, s obzirom da je pronađen strani investitor, izjavio je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, a prenosi Tanjug.

Ministar je rekao Tanjugu da su nedavnom ratifikacijom Strazburške konvencije za vodni saobraćaj stvoreni uslovi za strana ulaganja u srpske luke i da će apatinska luka prva dobiti stanog investitora.

Mrkonjić nije želeo da precizira o kom investitoru je reč navodeći da je još rano o tome govoriti.

On je rekao da se Strazburškom konvencijom uvode evropski standardi u vodni saobraćaj Srbije, što će privući strane firme da investiraju u 11 luka u zemlji, od kojih je devet međunarodnih na Dunavu.

milutin

Prema nekim ranijim procenama, u izgradnju moderne apatinske luke potrebno je uložiti oko 20 miliona evra, a projekat bi mogao da se realizuje javno – privatnim partnerstvom.

Mrkonjić je istakao da reka Dunav ima izuzetan značaj za Srbiju, s obzirom da je EU predvidela oko 300 miliona evra za ulaganja u luke na toj reci.

On je kazao da se mnogi saobraćajni projekti realizuju u našoj zemlji uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i da, na primer, “Svetska banka u Srbiji često hvali napredak radova na putnom Koridoru 10, iako se u našoj javnosti ne vidi činjenica koliko je gradilišta otvoreno, dok svuda u svetu vlada recesija u tom sektoru.”

Govoreći o najavljenom generalnom štrajku putara za 26. jun, Mrkonjić je kazao da nema razloga za tim, pošto je, kako napominje, “vlada pripremila zakonske akte koji će omogućiti isplatu dugova putarima i stabilno finansiranje letnjeg i zimskog održavanja putne mreže.”

APATIN (2)

Ministar je rekao da će ponovo biti uvedeno i obezbeđivanje sredstava za održavanje puteva iz akcize na gorivo i da nema razloga za štajk.

On je dodao da putari svakako “ne bi trebalo da štrajkuju uoči 28. juna” kada se očekuje odlučivanju o datumu za početak pregovora o članstvu Srbije u EU.

Govoreći o drumskom saobraćaju, Mrkonjić je rekao da je tu napravljen veliki pomak po pitanju transportnih dozvola.

On je kazao da je za ovu godinu obezbeđeno oko 1.100 međudržavnih dozvola za naše transportere, čije su aktivnosti najbolji barometar srpske privrede.

Mrkonjić je istakao da je nedavno sa Nemačkom potpisan sporazum koji reguliše drumski transport posle 20 godina i da će to biti veoma značajno za domaću privredu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *