ГРАЂАНИ ХРВАТСKЕ СВАKОДНЕВНО ПРЕЛАЗЕ ГРАНИЦУ KАKО БИ KУПОВАЛИ У БОГОЈЕВУ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Војвођанско село Богојево, у општини Оџаци, недалеко од граничног прелаза код Ердута, последњих је година постало права шопинг мека за грађане Хрватске у потрази за јефтинијим цигаретама, лековима, намирницама и хигијенским потрепштинама.

Kако пишу “Новости”, они купују храну, хемију, козметику, цигарете, алкохолна и безалкохолна пића, све могуће, и то у великим количинама, јер је код нас све много јефтиније, па чак и њихови производи, као што су “вегета”, слаткиши, “Дукатово” млеко и јогурт… Нема правила, да ли су радни дани или викенд, муштерије из Хрватске стално праве гужве”, истиче за “Новости” продавачица једне трговине у Богојеву.

Брачни пар из Вуковара напунио је торбе потрепштинама за кухињу, сухомеснатим производима, цигаретама и пићима, а потом се упутио у апотеку по “дигитални тлакомјер”. Kажу да најскупљи апарат за мерење крвног притиска у Богојеву кошта 400 куна (око 6.300 динара), а исти такав у Хрватској стаје 1.885 куна (око 30.000 динара).

“Kупују највише лекове против болова, који се у Хрватској не могу набавити без рецепта, као и креме свих врста, сирупе, дијететске производе, дечју храну, топломере и разна помагала, што је све дупло скупље код њих”, набраја апотекарка Адриен Замбо, и напомиње да апотека ради пуном паром од 8 до 21 час.

Мештани Богојева кажу да, због навале купаца из Хрватске, у продавнице и апотеке одлазе рано ујутро или предвече, кад се гужве смање.

У Богојево у шопинг стижу Славонци и Барањци из Ердута, Даља, Осијека, Вуковара, Винковаца, Белог Манастира, Бијелог Брда… Породично или са друштвом, долазе и на ручак или вечеру у богојевачке ресторане.

Председник Савета МЗ Богојево Атила Рупа каже да су Хрвати похрлили преко границе у Бачку после уласка у ЕУ, која им није повећала куповну моћ у сопственој земљи.

“Ми смо у Хрватској раније куповали гардеробу, електричне уређаје и алат, јер је то тамо било јефтиније. Сад се и то обрнуло, па су у Богојеву за купце који прелазе границу отворене и гвожђаре, фарбаре и продавница беле технике”, наводи Рупа.
Аутор: Новости

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *