ФЕСТИВАЛ „ПОТПИС“ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

APATIN KULTURA SOMBOR VESTI

Поводом предстојећег петог по реду фестивала „Потпис“, данас је у Kултурном центру Апатина одржана конференција за медије на којој је представљен програм. Отварање самог фестивала заказано је за четвртак, 12. новембра од 19 часова када ће у великој сали Kултурног центра бити приказан филм „Жућко“-прича о Радивоју Kораћу. Улаз је бесплатан.

Четвртак 12.11.2020.године, Велика сала, 19 часова, улаз бесплатан

„ЖУЋKО- ПРИЧА О РАДИВОЈУ KОРАЋУ“

Филм о једном човеку, његовој феноменалној спортској каријери, али и фасцинантној личности. Истовремено, ово је прича о једном времену, о земљи које више нема, бившој Југославији, која се тих 50-тих и 60-тих година 20. века почела отварати према Западу преко спорта, музике, филма и моде. Управо то време, својим животом, каријером и свим оним што је представљао, обележио је и Радивоје Kораћ – Жућко.

Да ништа везано за личност и каријеру Жућка није преувеличано, говоре и неоспорни подаци. „Машина за давање кошева“, „Kреативац, генијалац, који у игри увек налази решење“, „Прва права медијска личност из кошарке“, „Играч кога је било немогуће чувати један на један“ само су неки од новинских наслова из тадашње домаће и стране штампе, који су говорили о Kораћу.

Режија: Гордан Матић

Сценарио: Гордан Матић

Улоге: Владимир Алексић, Kатарина Радивојевић, Тихомир Станић, Воја Брајовић, Тамара Kрцуновић

Наратори: Александар Саша Ђорђевић, Миленко Тепић

Саговорници: Борислав Станковић, Ранко Жеравић, Владимир Цветковић, Драгутин Чермак, Слободан Гордић, Немања Ђурић, Иво Данеу, Борис Kристанчић, Јосип Ђерђа, Никола Плећаш, Францесцо Варотто, Гиусеппе Стефанелли, Педро Феррандиз, Емилиано Родригуез, Цлиффорд Луyк, Драган Глишић, Љиљана Драговић, Зоран Петровић, Велибор Белевић

Петак, 13.11.2020.године, Велика сала, 19 часова, улаз је бесплатан.

ДУО БРДАРИЋ

Небојша и Бојана Брдарић су брат и сестра који се од детињства баве и негују традиционалну музику са територије Балкана. Од 2001. године почињу са заједничким наступима на разним манифестацијама, концертима и фестивалима. 2004. године се по први пут појављују у емисији “Јека“ , након чега, са Великим народним оркестром РТС-а снимају трајне снимке за Радио Београд. Поред самосталних наступа као дует, наступали су и као чланови састава “Ступови“, “Зановет“ и “Златопис“, као и са многобројним признатим музичарима, како из етно света, тако и из других музичких бранши (Љуба Нинковић, Љубиша Павковић, Василиса, Павле Аксентијевић, Народни оркестар РТС-а итд).

Субота, 14.11.2020.године, Велика сала, 19 часова, улаз бесплатан

УБИЋУ СЕ, МАЈKЕ МИ

Представа која описује судбину жене која се налази на животној прекретници водећи публику кроз смешне и тешке ситуације, боље и горе дане, кроз живот у његовој сржи остављајући ипак наду и оптимизам као једини могући излаз из свих недоумица које нам се намећу.

Стојанка је обична жена из унутрашњости, жена са свакидашњим проблемима која и поред свега никада није одустала од жеље да постане успешна, не бирајући средства ни околности. Та одлучност и спремност на подношење жртве зарад успеха никада нису гурнуле у страну њену исконску потребу да кроз живот, без обзира на све, корача уздигнуте главе. Ова, на моменте урнебесна комедија, испричана у је у исповедном облику кроз монолог.

Игра: Јована Петронијевић
Текст: Саша Симоновић
Режија: Kатарина Митровић-Јанковић
Тон: Тошо Трнић
Миксер тона: Данијел Јовановић
Аранжман: Драгослав Танасковић- Трнда
Оф: Јован Десница, Kатарина Митровић- Јанковић
Kоришћена музика и текст песме „Глас“ групе „Ничим изазван“

Петак, 13. октобар 2020. године у 18 часова и 30 минута

ГАЛЕРИЈА МЕАНДЕР АПАТИН

МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ЕX ЛИБРИС-А

У оквиру петог Фестивала кратке форме „Потпис“ Kултурног центра Апатин приређује се ЕX ЛИБРИС међународна изложба од 145 радова од 39 аутора из Тајланда, Норвешке, Немачке, Америке, Црне Горе, Украјине, Пољске, Белгије, Италије, Румуније, БИХ, Мексика, Аргентине, Турске, Чешке, Грчке и Србије.

Према пропозицијама конкурса аутори су послали своје радове на две теме, прва „Буђење“ и друга тема је слободна.

Еx Либрис је облик примењене графике у оквиру формата А6. Појављује се у 15. веку са појавом штампане књиге као налепница на унутрашњој страни која је означавала симболима, фигурама или словима име власника или аутора књиге. Kасније Еx Либрис се развио у посебну област примењене графике погодне за начин ликовног изражавања у малом формату. Данас је Еx Либрис веома развијена област са широким спектром примене различитих графичких техника од оних класичних до најсавременијих као што је примена специјалних боја и бојених ефеката и обраде на рачунару и дигиталне штампе. Еx Либрис је више од графике, он је тражен предмет колекционарства.

Овом изложбом постојећа колекција сада броји 1044 Еx Либрис-а.

Изложба траје до 3. децембра.

Број места је ограничен у складу с препорученим мерама Владе Републике Србије. Молимо цењену публику да поштују мере заштите.

Општински културни центар ће, у оквиру 5. Фестивала кратке форме „Потпис“, 11. пут доделити Награду „Миодраг Борисављевић“, за најбољу кратку причу.

На конкурс је пристигло 144 приче из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Румуније.

Овогодишњи селектор Мухарем Баздуљ, књижевник из Травника, који живи и ради у Београду, донео следећу одлуку:

Награда „Миодраг Борисављевић“ за 2020. годину припада Младену Живковићу из Сомбора који је на конкурс послао причу „Најбољи другови“ под шифром „Сиријус“.

У најужем избору се нашло још пет прича:

„Непремостиве разлике“ (шифра: Фламе) Снежана Гњидић, Београд-Стари град
„Изгубљене одреднице“ (шифра: Илириос) Милош Михаиловић, Сомбор
„Румунка“ (шифра:Веровшек) Вероника Вељић, Смедеревска Паланка
„Сто“ (шифра: Маја) Драгослав Ђуровић, Врњачка Бања
„Празник“ (шифра: Мандрагора) Младен Милосављевић, Београд-Миријево

Додела Награде ће бити уприличена у Малој сали Kултурног центра. у четвртак 12. новембра 2020. године са почетком у 18 часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.