СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНО 76 ГОДИНА ОСЛОБОЂЕЊА АПАТИНА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА ЖРТВАМА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА И РАТОВА 1991-1999. ГОДИНЕ ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ И ЦВЕЋЕ

У Апатину je данас свечано обележено 76 година ослобођења од фашизма у Другом светском рату.

О историјском значају 24. октобра Дана ослобођења Апатина и Дана победе над фашизмом говорио је Стево Драча, председник СУБНОР-а општине Апатин. Том приликом је, између осталог, рекао:

– Пре 76 година, 24. октобра 1944. године, јединице Шесте војвођанске бригаде у саставу 51 дивизије Народноослободилачке војске у садејству са јединицама славне Црвене армије, победиле су фашистичког окупатора и после четворогодишње окупације ослободиле општину и град који је у то време био веома јак бастион фашистичког утицаја. Ослобођење града и општине од фашиста јесте часно и јуначко дело славних бораца јуришника Народноослободилачке војске и Црвене армије и њихове антифашистичке борбе као цивилизацијског, људског опредељења. Зато, путујући данас у минуло време историјске прошлости уз пуно срце, без имало стида, обележавамо и славимо 24. октобар као најславнији датум слободарства, као светлост свог идентитета. Неговање традиције НОР-а, ослободилачких и одбрамбених ратова Србије, израз је наше љубави која каже да су борци за слободу до краја остали часни део историје и часни део наше садашњости, рекао је Стево Драча.

Овогодишња манифестација је била свечанија и обележио је значајно већи број  присутних грађана у односу на претходне године. Пригодним програмом сећање на славне борце употпунили су и чланови Дечијег хора „Радост“.

Бројне делегације одале су пошту жртвама Другог светског рата и ратова 1991-1999. године и положиле венце на споменик погинулих бораца НОР-а и Црвене армије, на бисте народних хероја, као и на спомен-плочу. Цвеће су положиле делегације општине Апатин, председница Дубравка Кораћ и њен заменик Радован Ђукић, Првог центра за обуку Војске Србије Сомбор, Покрајинског одбора СУБНОР-а, општинског одбора Апатин као и градских одбора Сомбора и Суботице СУБНОР-а, амбасаде Руске федерације из Београда, Удружења бораца и потомака 6. Личке пролетерске и 35. Ударне личке дивизије, ОО Резервних војних старешина Апатин, Удружења пензионисаних војних лица, Удружења ратних војних инвалида и породица палих бораца, Удружења ратних ветерана „Патриотски фронт“, и општинских одбора СНС и СПС Апатин.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.