KONKURSI ZA DIREKTORE JAVNIH PREDUZEĆA

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Sva javna preduzeća do 4. marta 2017. moraju imati direktore koji su izabrani na konkursu, izjavila je danas pomoćnica ministra privrede Dubravka Drakulić.

To predviđa novi Zakon o javnim preduzećima koji je stupio na snagu 4. marta ove godine.
“S obzirom da je zakon stupio na snagu 4. marta 2016, rok za koji sva javna preduzeća moraju imati direktore koji su izabrani na javnim konkursima je 4. mart 2017”, rekla je Drakulićeva.
Ona je objasnila da će jedino direktori koji su po starom zakonu izabrani na konkursu, nastaviti da do isteka svog mandata rukovode javnim preduzećem.
Kako je ranije u Vladi rečeno, direktori javnih preduzeća neće moći da budu stranački funkcioneri, odnosno da moraće da zamrznu funkciju u stranci ako žele da budu na čelu javnih preduzeća.
Mlađan Dinkić je nakon usvajanja predloga dok je bio ministar finansija rekao da očekuje da se država povlači iz upravljanja javnim preduzećima i preuzima nadzornu ulogu, dok će javnim preduzećima upravljati profesionalci koji neće moći da budu članovi političkih stranaka.
“Neće samo jedan čovek upravljati javnim preduzećem, nego će se formirati i izvršni odbor, koji će činiti direktor i direktori drugih sektora”, rekao je on. Dodao je da se očekuje da će na čelo javnih preduzeća doći stručnjaci koji će doprineti stabilizaciji i konsolidaciji preduzeća u državnoj svojini.
Biće smanjen i broj članova Nadzornog odbora, do sada je bilo oko 10 do 15 članova Upravnih odbora, a sada u lokalnim samoupravama može biti maksimalno tri, a u republičkim preduzećima maksimalno pet, čime se smanjuju troškovi rada.
Javni konkursi će biti transparentni i biće objavljeni na sajtu javnog preduzeća i u oglasu u dnevnoj štampi. Na sajtu će se objavljivati podaci o izvršavanju programa poslovanja, revizijama i svi drugi podaci od značaja za javnost. Predviđena je stroža odgovornost za rezultate rada i pokretanje smene ako se odstupa od planova poslovanja, a smenu pokreće Nadzorni odbor.
Po novom zakonu, svi direktori javnih preduzeća biće obavezni da izveste Ministarstvo finansija o preduzetim obavezama i pratiće se disciplina u plaćanjima.