ЕКОНОМСКЕ МЕРЕ- СВИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА, МИКРО И МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА ПОМОЋ ДРЖАВЕ

APATIN EKONOMIJA SRBIJA VESTI

-Свим предузетницима, микро и малим предузећима, за три месеца, макар криза око короне и не трајала три месеца, платићемо минималац – најавио је вечерас председник Србије Александар Вучић. – Сваком фризеру, обућару, пекару…, свима запосленима у њиховом предузећу. платићемо минималац. Фризер сада не може да заради, али ће имати да плати минималац и себи и свом запосленом. Желимо да помогнемо предузетницима да преживе, али на то ће моћи да рачунају само они који нису отпустили више од 10 одсто радника.

Према његовим речима, имамо више пара него други:

-Нисам дао да се повећају плате до максимума. Имамо три врсте финансирања у будућности. И ЕУ, и ММФ су рекли да се заборави на дефицит и јавни дуг, али ми и о томе водимо рачуна. Једна врста финансирања су унутрашње буџетске резерве, а њих раније нисам хтео да дам. Хтео сам да даље спуштамо границу јавног дуга. Да није дошло до короне, те паре би служиле за више инфраструктурних пројеката.

Он је рекао да ће мере у вези са економијом представити у уторак, али је део споменуо и вечерас.

-У историји ће остати записано да смо од 2014. године од банкротства, дошли смо до апсолутног лидера на Балкану. Оно што мене брине су животи људи, зато нисам растрзан, немам проблем који има Трамп… Шта је суштина мера? Ми имамо паре, више пара него други јер нисам хтео да повећам плате до максимума јер нисам хтео да се додворавам људима. Имамо три начина финансирања у будућности: једно су унутрашње буџетске резерве, затим задуживање на домаћем тржишту хартија од вредности, треће је на међународном тржишту. Сви предузетници, микро и мала предузећа, за све те фирме за три месеца, платићемо минималац сваком фризеру, обућару, пекару, али и свакоме од њихових запослених. Имаће да исплате минималац себи и запосленима, радили или не радили. Желимо да ти предузетници могу да наставе, да им покријемо неликвидност, да преживе, али само ако нису отпустили више од 10 одсто радника. То нас кошта 700 милиона евра. Желимо да не отпуштају раднике, па ћемо да им помогнемо – рекао је Вучић и додао да ће гледати да јавни дуг ниједног тренутка не пређе 60 одсто.

У наредна три месеца предузетници микро и малих предузећа добиће минималац да не би отпуштали раднике.

-Ту су и корпорејт или компанијске обвезнице, за велика и средња предузећа, то је још нешто што ћемо да радимо. Шта то значи? Матијевић дође код нас и каже да хоће да додатно производе, да им је потребно 50 милиона евра, али да ви купите наше компанијске обвезнице. Додатно ћемо да оснажимо стубове нашег система, Телеком, ЕПС… У овом пакету о ком ми говоримо, ради се о суми од више од 5 милијарди новца за привреду. Желимо и повртарима да помогнемо, следи и додатна подршка и хотелијерству и угоститељству. Хрватска већ каже да ће ићи на смањене плата у јавном сектору, исто је и у БиХ. Ја сам строг и тежак човек, али нећемо да смањујемо плате. Имамо вишак јер смо боље водили јавне финансије и нисмо се напрегли до краја. Имали смо највећу стопу раста и највеће снижавање раста у региону. Срби не могу да верују да је Србија економски успешна. Ми ћемо имати проблема, али ћемо имати мање проблема него други, лакше ћемо их превазићи јер имамо пуну стабилност јавних финансија. Имамо довољно и девизних резерви. Сећате се да сте ми се смејали када сам рекао да ћемо куповати злато? Имамо у Берну, тако да можемо сада то злато у паре да претворимо. Злато је сада најбоље, па бакар, нафта не постоји. Надам се да ће се НИС држати добро, без обзира на све што се дешава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.