DUŠANKA POPOVIĆ-KONKURS ZA FINASIRANJE KLUBOVA DO NOVE GODINE

APATIN DRUŠTVO FUDBAL KOŠARKA ODBOJKA RUKOMET SOMBOR SPORT SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Generalni sekretar Sportskog saveza Opštine Apatin, Dušanka Popović izjavila je danas da će do Nove Godine biti završeni svi neophodni postupci kojim bi finansiranje sportskih klubova u Apatinu bilo usklađeno sa zakonom o sportu i dodala da ukoliko opština i u sledećoj godini izdvoji 21 milion dinara za ovu namenu klubovi nemaju razloga za brigu.

” Imamo 53 registrovana kluba u opštini a 42  koji se finansiraju.Zakon o sportu jasno reguliše način finansiranja klubova na lokalu a gradska skupština je upravo iz tog razloga  izglasala  pravilnike koji stupaju na snagu od 1 januara 2015.Klubovi će imati rok od 15 dana da popune potrebnu dokumentaciju(formulare) za izlazak na konkurs…Pravilnici i formulari će klubovima biti od 3 oktobra dostupni na opštinskom sajtu za preuzimanje, što mogu učiniti i lično u prostorijama saveza.Opština će oformiti petočlanu komisiju koja će bodovati predatu dokumentaciju.Nakon toga će skupština usvojiti finasijski plan i otvoriti konkurs.”, rekla je Popovićeva gostujući na Radio Dunavu.

Ona je još potvrdila da ukoliko skupština odluči da budžet za sport zadrži na ovogodišnjem nivou (21 mil) sportisti nemaju razloga za brigu.

“Ako ostane ovaj broj klubova u opštini i ovaj iznos od 21 miliona , svi klubovi bi mogli da budu finansirani kao do sada.Politika lokalne samouprave je da finansira sport koliko god je to moguće. Uskoro pravimo i pravilnik o korišćenju sportskih objekata jer imamo ozbiljan problem troškova zakupa. Lokalna samouprava je sopstvenim sredstvima izgradila sve sportske objekte na teritoriji opštine a oni su u vlasništvu države.Apsurd je da država od korišćenja tih objekata očekuje prihod a troškovi održavanja ostaju na lokalnoj samoupravi.Potrudićemo se da koliko je god to moguće klubove oslobodimo troškova korišćenja objekata “, rekla je sekretarka.

Popovićeva očekuje da se svi klubovi ozbiljno pozabave usklađivanju svog rada sa propisima koje im novi zakon i pravilnici nameću.

” Ne može više da u klubu treninge vodi  osoba koja nema licencu , stručno lice sa sportskim obrazovanjem.Organizuju se savetovanja, sa najmlađim kategorijama moraju raditi profesori fizičke kulture, starosna granica je 16 godina.Inspekcija redovno posećuje klubove u Apatinu i prate da li se u tom segmentu poštuje zakon “istakla je sekretarka.

Emisija “Naš Gost”,generalni sekretar Sportskog saveza Opštine Apatin -Dušanka Popović

Prvi deo:

Drugi deo:

Pravilnici:Pravilnik o sufinansiranju programa od opšteg interesaPravilnik o kategorizaciji sportskih organizacija

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *